Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić blagoslovio novo groblje u Crikvenici
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić blagoslovio je u srijedu 15. prosinca novo crikveničko glavno gradsko groblje u Zoričićima koje će osigurati posljednja počivališta Crikveničana za sljedeće stoljeće. Nakon procesije, groblje je blagoslovio nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije mons. Mate Uzinić. Događaju je nazočio gradonačelnik Crikvenice, Damir Rukavina, koji se prisjetio godinā u kojima se tražila lokacija za crikveničko groblje. Da ima sreće u nesreći, potvrdio je Gradonačelnik, podsjetivši na veliki požar 2013. godine koji je zaprijetio Crikvenici i opustošio šumu koja je prekrivala područje na kojemu se danas nalazi groblje. U nastavku se prisjetio jutra kada je njegova tadašnja zamjenica Silvia Crnić ušla u ured i predložila da se groblje podigne na području opustošenom požarom. Krenula je realizacija koja je zbog zahtjevnosti projekta tražila strpljenje i velika ulaganja. Podršku je dala država koja je Gradu Crikvenici darovala zemljište.

Otvaranju groblja nazočili su generalni vikar riječke nadbiskupije vlč. Mario Tomljanović i župnik crikveničke Župe Uznesenja BDM p. Marko Stipetić i glavni efendija Islamske zajednice Rijeka Dženan Čaušević. Skupu su se obratili projektantica Brankica Petrović i predstavnik izvođača Izgradnje Davor Rubčić te direktor crikveničkog komunalnog poduzeća Franko Gržetić, a pjesmom su otvaranje popratili klapa Vinčace i crkveni zbor.

U gradnju prve faze groblja u Zoričićima krenulo se početkom 2019. godine. Prva faza obuhvatila je gradnju pristupne ceste, parkirališta, pješačkog puta, ceremonijalnog prostora, mrtvačnice i 124 grobna mjesta. Groblje će se nadograđivati u fazama, po potrebi. Kad se izgradi u potpunosti, na površini od 3,7 hektara, novo crikveničko groblje imat će kapacitet od gotovo tri tisuće grobnih mjesta, odnosno više od šest tisuća ukopnih mjesta. Zemljište na kojem se izgradilo groblje Gradu Crikvenici darovala je Republika Hrvatska. Vrijednost darovanog zemljišta je gotovo devet milijuna kuna. U prvu fazu izgradnje groblja Grad Crikvenica uložio je 12 milijuna kuna.

Skip to content