Božjim mirom u srcu razagnati nemire u svijetu
Kategorija:
Vijesti

Održan drugi turnus duhovnih vježbi za vjeroučitelje

Dvadeset i četvero vjeroučitelja s predstojnicom Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije okupilo se od 17. do 19. prosinca o.g. u Domu pastoralnih susreta „Domus Laurana“ u Lovranu na drugom turnusu redovne godišnje duhovne formacije. Voditelj programa na temu „Mir srca“ bio je generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. dr. sc. Mario Tomljanović. Na početku programa, u petak 17. prosinca, Voditelj je pozvao vjeroučitelje na promišljanje o nekim temeljnim pitanjima važnima za duhovni život i življenje vjere u svakodnevnom životu kao što je molitva, jednostavnost srca i otvorenost prema drugomu, susret sa samim sobom i drugima u ljubavi i razumijevanju, te ih je pozvao da u osobnom razmišljanju u šutnji učine ispit savjesti. Poseban naglasak stavio je na sabranost i šutnju koja omogućuje jasnije osluškivanje Božje riječi u vlastitoj nutrini.

 

Na početku drugog dana duhovne obnove vjeroučitelje je kratko posjetio riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić koji im je zaželio sretne i blagoslovljene trenutke provedene na ovom duhovnom susretu. Naglasio je da je ovaj susret zajedništvo ne samo osoba koje povezuje ista služba, ona vjeroučiteljska, nego i isti Duh, a to je Duh Kristov u kojemu je punina ljubavi i mira. Nakon Nadbiskupovih pozdravnih riječi, Voditelj duhovne obnove u prvom razmatranju potaknuo je vjeroučitelje na promišljanje o uzrocima nemira u čovjeku koji mogu biti raznoliki. Posebno se osvrnuo na pojavu duhovnih nemira i na problematičnu duhovnost koja izvire iz primarnog oslanjanja na vlastite, ljudske snage, a nerijetko je praćena nepovjerenjem u Crkvu i u njezino vodstvo. Govoreći o zajedništvu u vjeri i o sinodalnosti Crkve, Voditelj je naglasio da istinska vjera potiče osobu na dinamizam, a ne na stagnaciju jer se temelji na obraćenju, a obraćenje uvijek pomiče pojedinca s mjesta na kojemu se nalazi u zajednički hod prema cilju – susretu s Uskrslim Kristom. No, (pre)opterećenost svakodnevnim brigama i zaduženjima, (pre)zaposlenost i užurbanost najčešće su izraz besciljnosti i lutanja, istaknuo je Voditelj i naveo najučestalije uzroke nemira, a oni su: besciljnost i beznađe, jer nas čine nesposobnima i neslobodnima, neumjerenost u govorenju, radu, obvezama, planovima i slično, jer nas takva neumjerenost sputava u razlučivanju bitnoga od onoga što je manje bitno za život u punini, odnosno za istinski susret s drugima, potom duhovna oholost, jer ju se ne prepoznaje kao grijeh, itd. Voditelj je pozvao vjeroučitelje na promišljanje u tišini o vlastitim uzrocima nemira i na hrabrost da ih se, poput vađenja trn(j)a iz dijela tijela, pokušaju osloboditi kako bi u njima zavladao mir Božji. U drugom razmatranju Voditelj je stavio naglasak na zahvalnost kao preduvjet mira Božjega te ih potaknuo na promišljanje o tome koliko su zahvalni za sve darove, milosti koje su do sada primili od Gospodina, kao i za sve osobe u svojoj bližoj i daljoj okolini i za sve situacije. Ohrabrio ih je da se ne uznemiravaju ako su u svom životu prolazili ili još uvijek prolaze situacije duhovnih kriza ili duhovnih suhoća jer su se s time suočavali i mnogi svetački likovi u povijesti Crkve, poput Majke Tereze, sv. Terezije Avilske i drugih. U poslijepodnevnom dijelu programa uslijedilo je pokorničko bogoslužje i mogućnost za sv. ispovijed, nakon čega su vjeroučitelji sudjelovali na zajedničkoj sv. misi. Osvrćući se na liturgijska čitanja, Voditelj je u svojoj homiliji istaknuo lik sv. Josipa, zaručnika Marijina, kao primjer ostvarenja Božjeg poziva u zajednici. Drugim riječima, Josipovo se poslanje ostvarilo u zajedništvu Svete Obitelji, a to za sve nas danas znači da se i naše temeljno poslanje Kristova učenika i vjernika, kao i sve povjerene nam službe, ostvaruju tek i jedino u zajednici, koja je Crkva, i u zajedništvu s drugima koji su naša braća i sestre.

 

Posljednjeg dana duhovne obnove, u trećem razmatranju Voditelj je pozvao vjeroučitelje na ‘evanđeosku bezbrižnost’ (usp. Mt 6, 25 – 34), odnosno na snažnije pouzdanje u Božju providnost i njegovo vodstvo, napose u situacijama različitih križeva. Onaj tko istinski traži mir Kristov, on ga i pronalazi i prenosi drugima, poručio je Voditelj. Nakon završnog razmatranja, vjeroučiteljima se pridružio riječki nadbiskup metropolit mons. dr. Ivan Devčić koji ih je ohrabrio u vršenju njihove teške i zahtjevne, ali ipak časne službe u školi koja je za Crkvu poseban dar Božji. Duhovna obnova završila je zajedničkom sv. misom.

KRK

Skip to content