Molite za mene
Kategorija:
Vijesti

U svetištu u kojem je blaženi Ivana Pavao II. prije 10 godina rekao „Molite za mene ovdje, dok sam živ i kad umrem“, jubilej njegova Trećeg posjeta Hrvatskoj i Rijeci proslavljen je 8. lipnja svečanom euharistijom koju je predvodio zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić.

Nadbiskup se prisjetio papinih poruka izrečenih prije 10 godina 8. lipnja na riječkoj Delti i 9. lipnja u Zadru. U Rijeci je rekao „Današnje je društvo dramatično rascjepkano i podijeljeno. Upravo je zato i tako očajno nezadovoljno. Ali kršćanin se ne miri s umorom i samim tijekom zbivanja. Budite narod nade, budite narod koji moli, budite narod koji vjeruje u Riječ koju nam je dao Bog i koja se ostvarila u Kristu“. Tim je riječima na misi za obitelj pozvao kršćane, a posebno kršćanske obitelji, da se ne mire sa stanjem u društvu ako ono razara obitelj. Nezaboravan je i njegov oproštaj od Hrvatske dan kasnije u Zadru. „Hvala tebi ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekivao raširene ruke i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije, Kvarnera. Sjećam se vaših patnji uzrokovanih ratom, što su još uvijek vidljive na tvojem licu i što se odražavaju na tvome životu i blizu sam svima koji podnose tragične posljedice rata. Poznata mi je međutim tvoja snaga, tvoja hrabrost i tvoje ufanje i siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da i ti jednom ugledaš bolje dane. Hvala i tebi mladeži Hrvatske!“, rekao je tada Ivan Pavao II. na kraju svog petodnevnog boravka u Rijeci i Hrvatskoj.

„Okupili smo se danas u ovome svetištu na Trsatu da sačuvamo uspomenu na te dane. Od Ivana Pavla II. naučili smo kako treba vjerovati, kako treba ljubiti Boga i čovjeka“, rekao je nadbiskup Puljić. U propovijedi se prisjetio pontifikata blaženika istaknuvši kako je već na samom početku dočekan sa simpatijama premda je njegov izbor bilo veliko iznenađenje. Poticajne riječi uputio je već na prvoj misi koju je kao Papa predvodio. „Otvorite vrata Kristu“, pozvao je tada Ivan Pavao II. „Kao dobri Otac i hrabri borac za ljudska, ali i Božja prava, prošao je ovim svijetom i posjetio mnoge zemlje. Ujedinio je Crkvu i poveo ju u treće tisućljeće“, rekao je nadbiskup Puljić.

Brojni su vjernici u Trsatskom svetištu rado obnovili uspomene na Svetog Oca i blaženika i poklonili mu se, prije i poslije mise, ispred relikvije krvi koja bila izložena ispred oltara. Nakon mise, u Marijinom perivoju pokraj franjevačkog samostana održan je svečani koncert klapa Intrade i Nevera te Najboljih hrvatskih tamburaša.

Skip to content