Vizitacija riječkog nadbiskupa Mate Uzinića župama Kupske doline i Plešcima

Riječki nadbiskup Mate Uzinić pohodio je 29. veljače i 3. ožujka župe Kupske doline. Prvoga dana, u pratnji generalnog vikara Riječke nadbiskupije, Maria Tomljanovića, pohodio je filijalu Rogi, crkvu sv. Andrije i Vida, te crkveno groblje. U Rogima ga je dočekao župni vijećnik Mate Mihelčić i župni upravitelj Josip Tomić koji je ukratko predstavio filijalu, nakon čega je obavljen pohod podarhiđakonatskojoj i župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi. Na župnom groblju i kod kapele Uskrsnuća Kristovog nadbiskup je predmolio molitvu za mrtve.

U Župi Kuželj nadbiskup je služio misu na kojoj je zahvalio župljanima i župnom upravitelju što žive “zajedništvo – poslanje – služenje” u praksi. Župni upravitelj zahvalio je nadbiskupu i Riječkoj nadbiskupiji na pomoći koju su dali i koju daju u obnovi objekata, kao i svim darovateljima. Istoga dana pohođena je filijala Zagolik s kapelom sv. Lovre i pripadajuće crkveno groblje, te obavljena molitva za pokojne.

Nadbiskup je pohodio i tradicionalno hodočasničko mjesto Kočičin u kojemu se nalazi kapela Majke Božje od Pomoći. Na putu prema Župi Turke, pohodio je kapelu Majke Božje Lurdske u Gašparcima, a dolaskom u Turke, pohođena je župna crkva sv. Križa, te župni dvor.

Župni upravitelj upoznao je nadbiskupa s projektima revitalizacije sakralnih objekata u župama Kupske doline, kao i pastoralnom djelovanju i zauzetom djelovanju župljana, na što je nadbiskup kazao da bez zalaganja i truda župljana kao i bez njihove inicijative i podrške, te vođenja župnika, odnosno uzajamne suradnje, teško se mogu ostvariti kvalitetni pomaci u materijalnom i pastoralnom vidu župnog života.

Istoga dana nadbiskup je pohodio filijalnu crkvu sv. Florijana u Hrvatskom i crkveno groblje. U crkvi se pomolio, te zahvalio žiteljima Hrvatskog na brizi za crkvu. Prvi dan kanonskog pohoda zaključen je ručkom s župnim vijećnicima župa Brod na Kupi, Kuželj i Turke u Plešcima.

U nedjelju 3. ožujka nadbiskup je, u pratnji rektora Pripravničkog sjemeništa u Rijeci, Ivana Devčića, pohodio Župu Plešce. U župnoj crkvi predvodio je misu i u propovjedi istakao pojam revnosti koja treba biti odlika svakog katolika –  revnost za svoje spasenje, revnost za spasenje bližnjih i revnost za Crkvu. Svaki kamen vidljive zgrade crkve ima svoju ulogu, i ako neki ispadne, poremeti se. Tu je onda župnik taj koji pristupa obnovi i restauraciji. Ali, svaka obnova započinje od nas samih, tako i obnova crkve kao zgrade i Crkve kao zajednice. Svi trebamo sudjelovati i svatko ima svoje poslanje, rekao je nadbiskup.

Župljane je potaknuo da župnu zajednicu, a time i Crkvu, treba graditi kao zbor u kojemu svatko pušta svoj glas i sluša drugoga kako bi zbor bio usklađen.  Na kraju mise, ministranti Mark i Vid predali su nadbiskupu darove koje su izradila djece iz vjeronaučne skupine, pod vodstvom vjeroučiteljice Ivane Šeremet.

Nakon mise, nadbiskup se sastao sa članovima Župnog pastoralnog vijeća, te suradnicima Župe i vjeroučiteljicom. Nadbiskup je pohvalio rad i zalaganje župnog vijeća, te vidljivu usmjerenost i oslanjanje župnog upravitelja na vijeće, kao i suradnju. Nadbiskup je mise služio i u župama Turke i Brod na Kupi.

 

 

Skip to content