Uskrsni broj Zvona
Kategorija:
Vijesti Zvona

Uskrsni broj Zvona ove je godine izašao već u ožujku i sasvim prigodno posvećen je ženama. Otvaramo pitanja o ravnopravnosti i jednakim mogućnostima u prividno slobodnom društvu koje se ne može otresti patrijarhalnog nasljeđa.

To isto pitamo i Crkvu koja velikodušno priznaje jednakost u dostojanstvu muškarca i žene dok idalje provodi nejednakost u pravima. Za Zvona o tome pišu Andrea Grillo profesor teologije sakramenata, filozofije religije i liturgike te Phyllis Zagano koja je bila članica Papinskog povjerenstva za proučavanje ženskog đakonata.

Pitanje o kojem uvijek valja promišljati je i nasilje nad ženama s pozicije moći u rukama muškarca. O tome govore teologinja i psihoterapeutkinja Veronika Butorac te psihologinja Laura Pavičić.

Uskrsni broj donosi dakako i poruku te čestitku riječkog nadbiskupa Mate Uzinića. Otvaramo i novu rubriku posvećenu sakramentima. Goran Žan Lebović Casalonga za početak piše o katekumenatu, pripremi odraslih za primanje sakramenata inicijacije koja svoj vrhunac ima u Uskrsnom bdijenju.

O simbolici Uskrsne noći piše bibličarka Bruna Velčić. O blagdanskom stolu i običajima pišu liječnik Ivan Host i dopisnica iz Gorskog kotara Karmen Delač Petković. U ovome broju možete pronaći i upute za liturgijsko pjevanje na blagdanskim slavljima, kao i poruke naše dopisnice iz Vatikana, crtice iz povijesti ili duhovne meditacije.

Novi broj mjesečnika Zvona potražite u crkvama Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije kao i Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci. Također, Zvona možete pronaći i na njihovoj web stranici.

https://zvona-ri.org/

Skip to content