Dopustimo Gospodinu da bude dio naših života.

Prvoga dana nove građanske godine, na svetkovinu Blažene Djevice Marije Bogorodice i 57. Svjetski dan mira, riječki je nadbiskup Mate Uzinić predvodio svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida.

U propovijedi se ukratko osvrnuo na tri teme misnoga slavlja: utjelovljenje Sina Božjega i Marijino prihvaćanje toga otajstva, važnosti Božjeg blagoslova na početku nove građanske godine te poruku pape Franje za 57. Svjetski dan mira na temu: „Umjetna inteligencija i mir“.

Značenje svetkovine BDM Bogorodice Uzinić je protumačio kroz svetopisamska čitanja, istaknuvši osobito evanđeoski ulomak iz kojeg je izdvojio Marijino prihvaćanje Božjega utjelovljenja te pozvao okupljene vjernike da, nasljedujući njezin primjer, pohranjuju to otajstvo u svoja srca i o njemu promišljaju, kako bi mogli dati Bogu odgovor za nastavak onog istog poslanja: ‘biti službenica/službenik Gospodnji’.

„Marija je prihvatila to otajstvo na način da ga je u sebi pohranjivala i o tome u svome srcu razmišljala. Svjesna je koliko ju nadilazi. Svjesna je, iako je ona najdostojnija od svih nas, koliko je nedostojna. Bog je u njoj postao čovjek i po njoj je dobio život na zemlji, naše ljudsko tijelo. Postao je jedan od nas. To otajstvo je nešto pred čim je i Marija zbunjena, što ne može razumjeti. Zato ona o svemu tome promišlja, pohranjuje i prebire tražeći od Boga razjašnjenje i pomoć da bi tom otajstvu mogla služiti cijelim svojim bićem. No, Marija je i slika Crkve. Ono otajstvo koje nju duboko zahvaća je otajstvo koje se po njoj tiče svakoga od nas. Ne samo da je Bog u Mariji postao jedan od nas, nego je on u Mariji, postavši jedan od nas, omogućio svima nama da možemo biti na nov način Božji sinovi i kćeri. Veliko je to otajstvo pred kojim i mi, kao i Marija, možemo biti samo zbunjeni, ali od Marije možemo učiti kako se suočavati s tim otajstvom.“, kazao je Uzinić i u nastavku propovijedi osvrnuo se na starozavjetno čitanje iz Knjige Brojeva te istaknuo važnost primanja Božjega blagoslova za sve aktivnosti i pothvate kao bitnu poruku za početak nove građanske godine.

„Bez Gospodina možemo planirati, ali ne možemo uspjeti. Gospodin dopunja ono što mi ne možemo i ono što se nama čini nemogućim, čini mogućim. Zato mu dozvolimo da bude dio naših života, onaj koji će nas nositi na svojim krilima ljubavi kroz godinu koja je pred nama i omogućiti da ta njegova ljubav po nama može dotaknuti svakoga čovjeka, da može čuvati, obasjati i mir donijeti.“, kazao je propovjednik nadovezujući se time na poruku pape Franje za 57. Svjetski dan mira na temu: ‘Umjetna inteligencija i mir’. U duhu Papine poruke, Uzinić je istaknuo da se mir postiže ponajprije osobnim obraćenjem, na način prihvaćanja logike drugačije od ovoga svijeta koja se svjedoči vlastitim životom i tako prenosi na buduće generacije.

Na kraju misnoga slavlja nadbiskup je predvodio molitvu pape Franje za mir u svijetu, a osobito na područjima zahvaćenim ratnim sukobima.

 

Skip to content