Udruzi za sindrom Down – Rijeka 21 uručeno računalo s posebnim računalnim programima za individualni rad s korisnicima Udruge

U sklopu humanitarnog projekta pod nazivom „Svetog Vida srcem nosi i njime se ponosi!“, u organizaciji Riječke nadbiskupije, Katehetskog ureda i riječkog Caritasa, Udruzi za sindrom Down – Rijeka 21, u petak 7. srpnja uručeno je računalo s posebnim računalnim programima za individualni rad s korisnicima Udruge, nabavljen prikupljenim donacijskim sredstvima u iznosu od 2418 eura. Ova didaktička pomagala, odnosno suvremeni programi za potpomognutu komunikaciju znatno će pomoći djeci pri uključivanju u svakodnevni život. U prostorijama Udruge okupili su se njezini korisnici, djeca zajedno s njihovim roditeljima, riječki nadbiskup Mate Uzinić, ravnateljica riječkog Caritasa Marija Faustina Kovačević, predstojnica katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević, voditeljica Ureda nadbiskupa Mladena Tadej Faltin, predsjednica Udruge sindromom Down – Rijeka 21. Amira Mešić Simunić, i voditeljica Udruge Ana Buneta. Uz prigodni agape, radosno druženje i razgovore, okupljeni su imali priliku sudjelovati i u kreativnoj radionici izrade sapuna u kojoj su djeca pokazala svoje talente i vještine u tom pothvatu.

Prilikom uručivanja poklona, nadbiskup Mate Uzinić osvrnuo se na proteklu humanitarnu akciju i njezino značenje u doprinosu pastorala riječke Crkve.

„Na razini HBK nalazimo se u jednom trogodišnjem ciklusu u kojem pokušavamo staviti u središte naše pastoralne brige obitelji osoba s invaliditetom i vidjeti na koji način ih možemo uključiti u pastoral. Drago mi je da se u tom kontekstu u našoj Riječkoj nadbiskupiji događaju različiti projekti, između ostalih je to i ovaj projekt koji je uključio vjeroučitelje, vjeroučenike, škole koji su se angažirali napraviti i ponuditi građanima majice sa slikom sv. Vida. S jedne strane je to nešto što je dalo našoj proslavi sv. Vida jednu novu dimenziju – uključivanje naših učenika u aktivnosti oslikavanja majica s likom sv. Vida pokazujući na neki način našu želju da sv. Vid dobije na značenju. S druge strane, vodeći se s time da je i sv. Vid bio dijete, to nas povezuje s drugom djecom, osobito u ovom slučaju s djecom u potrebi i njihovim obiteljima. Mi smo donijeli nešto njima, donijeli smo poklon koji je kupljen od sredstava koji su na taj način prikupljena, ali zapravo smo mi dobili puno više jer kada se s njima susretne, onda se ne samo vidi da mi njima nešto možemo dati, nego se također vidi da mi od njih tako puno možemo i primiti.“, istaknuo je Uzinić.

Nešto više o samim računalnim programima, njihovoj implementaciji i značenju za djecu s Down sindromom, progovorila je voditeljica Udruge, Ana Buneta: „Caritas, Riječka nadbiskupija i Katehetski ured su nam ovom humanitarnom akcijom omogućili dva programa. Jedan je ‘Kokolingo’ i taj program me posebno veseli zato što ga je razvila riječka firma. To je logopedski program koji djeci pomaže u učenju izgovora, određenih glasova ili riječi. Drugi program je ‘Boardmaker’. To je program koji se u radu s djecom s Dawn sindromom pokazao izrazito koristan. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da djeca s Dawn sindromom uče izrazito dobro tako da vizualno pamte i s ovim programom se kreira puno malih sličica za sve što djeca trebaju naučiti. Jako smo zahvalni za didaktičke programe koje smo dobili. Djeci je to naravno jako zanimljivo zato što svi vole ekrane i s time im je puno lakše i motivirajuće učiti nove pojmove ili nove stvari. Mi se trudimo da djeca imaju raznolike materijale i s ovime će svakako dobiti na toj raznolikosti i na zanimljivosti, a to im sve skupa pomaže u učenju govora i novih svakodnevnih rutina koje moraju svladati.“, kazala je Buneta.

Skip to content