U govoru o blaženstvima nalaze se preduvjeti za postizanje svetosti
Kategorija:
Vijesti iz Župa

Župa sv. Romualda i Svih Svetih na riječkoj Kozali, uz svetkovinu Svih svetih, proslavila je 1. studenog i župni blagdan. Svečano misno slavlje predvodio je generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović u suslavlju sa župnikom Lukom Pranjićem i drugim svećenicima.

Svetost je cilj kršćanskoga života i može biti samo u dubini srca svakog vjernika, prva, jedina i posljednja težnja, rekao je u propovijedi Tomljanović. Osvrčući se na Isusov govor o blaženstvima, pročitan u evanđeoskom ulomku, izdvojio je tri elementa: pojam kojim se sveci opisani, živjeti po blaženstvima i preduvjet za postizanje svetosti. Obrazlažući pojam kojim se opisuje svetost – biti blažen – što na izvornom grčkom jeziku označava sreću onih koji su živjeli prema evanđelju, posljedničnu sreću onih koji nisu potratili svoje postojanje, istaknuo je da smo i mi poznavali takve, koji su nam svojom skromnošću i životom ostali u neizbrisivom sjećanju podsjećajući na lakoću kojom se dolazi do blažene vječnosti.

Govoreći o životu po blaženstvima, poručio je da oni koji imaju srce slobodno od laži i tame, obasjani su svjetlom koje je Bog dao. To su oni koji traže mir i koji su spremni riskirati sve za postizanje pravde koja je vječno spasenje. Takvi posjeduju Kraljevstvo nebesko, kazao je Tomljanović. U govoru o blaženstvima nalaze se preduvjeti za postizanje svetosti, a oni su prilika kroz koju djeluje Božja milost, a ne ljudski napor, poručio je propovjednik. „Tko će dobiti Kraljevstvo nebesko, zemaljsko, utjehu…? Od Boga, samo od njega! A te mogućnosti su otvorene svakom čovjeku.“

Zaključujući je istaknuo da je blagoslovljena osoba ona koja je otkrila koliko je bitno ne samo biti s Bogom, nego i prepustiti se i po Njemu oblikovati. On nije jaka i herojska osoba. On je toliko slab da se zna prepustiti u Božje ruke pune ljubavi. Zbog toga je blagoslovljen, sretan. Zato otkriva da je u svakoj situaciji Bog pravi i jedini odgovor, poručio je Tomljanović.

Nakon mise, kod središnjeg križa na mjesnom groblju, generalni vikar Riječke nadbiskupije predvodio je molitvu odrješenja za duše pokojnika.

Skip to content