Riječka Majka bila je žena vedrine, radosti i ljubavi – svjedokinja Isusa Krista

Spomendan preminuća službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić i ove godine sestre Družbe Presvetog Srca Isusova, jedine riječke autohtone družbe koju je utemeljila ova buduća svetica, proslavile su 29. rujna tradicionalno svečanim euharistijskim slavljem u vrtu samostana družbe na riječkom Pomeriju u kojemu je Riječka Majka svojevremeno osnovala i vodila Zavod za siromašne djevojčice. Liturgijsko slavlje predvodio je provincijal franjevaca trećoredaca, Ivo Martinović i u propovijedi se osvrnuo na pročitani evanđeoski ulomak (Iv 1, 47-51) u kojemu Isus poziva svoje učenike, a osobito poziv Filipa Natanaelu (Iv 1, 45-47) da ‘dođe i vidi’ –  upozna Mesiju.  Natanael vjeruje u Boga, pravedan je, iskren, pobožan, ali i pomalo sumnjičav poput nas. Filipov poziv je dragocjen, važan, ne samo za Filipa koji je već susreo Isusa, nego i Natanaela. On je važan i za nas jer za čovjeka je najvažnije osobno iskustvo susreta s Isusom, s Bogom.

To nam danas nedostaje, rekao je propovjednik.  Osobno iskustvo susreta s Bogom kojega upoznajemo najdragocjenije je i najbitnije za našu osobnu vjeru i život s Bogom, dodao je Martinović i kao primjer naveo  službenicu Božju Mariju Krucifiksu Kozulić koja je, zahvaljujući osobnom iskustvu susreta s Bogom, osvajala druge. Osvajala je one kojima je ususret nosila Isusa: djecu, siročad, mlade, bolesnike, mlade… Osvajala ih je jer im je otkrivala ono što im je bilo najvažnije – spoznaja da im je život svet, dragocjen, neprocjenjiv i da ih Bog po njezinu srcu voli i ljubi. To iskustvo potrebno je danas u životu Crkve, redovničkom životu, obiteljskom, svećeničkom.., osjećati da si voljen, prihvaćen, da vrijediš. „Dođi i vidi!“ je ono što je potrebno danas svjedočiti u ovom vremena na isti način kako je svjedočila i Marija Krucifiksa. Taj poziv je isti onome pozivu kojega je Isus uputio svojim učenicima. To je isti poziv kojega je Filip uputio Natanaelu, poručio je propovjednik.

U nastavku je istaknuo da je Marija Krucifiksa, Riječka Majka kako su je zvali, ljubav i snagu crpila u otajstvu riječi Božje i otajstvu Euharistije. Isti je Isus i danas darovan u Riječi i Euharistiji. Potrebno je samo više snage odazvati se pozivu onako kako se Marija odazvala, poručio je Martinović dodajući da Riječka Majka nije postala velika jer se odrekla bogatstva, nego zbog toga što je imala veliko srce kojim je ljubila Boga. Zato je bila žena vedrine, radosti i ljubavi – svjedokinja Isusa Krista. Možemo li danas prepoznati njezin stil života kao izazov i dar našem vremenu, zapitao je propovjednik.

Marija Krucifiksa, nastavio je, uči nas da je potrebno susresti se s Isusom da bi se živjelo evanđelje. „Dođi i vidi!“ poruka je i nama jer je Natanael otkrio ono što mu je Filip rekao. Njegov put je put kojega Bog otkriva kao put onih koji ga slijede i žele upoznati još više Boga. Zbog toga mu Isus govori: »Zaista, zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega.« „Natanael otkriva što mu Isus poručuje – da će vidjeti u znaku anđela slavu Božju. Slava Božja je sam Isus u kojemu se otac objavljuje. U Isusu Kristu ostvaruje se slika povezivanja božanskog i ljudskog. U njemu se susreće čovjek s Ocem i to nam je u euharistiji darovano. Potrebno je doći na taj susret i biti svjesni da smo poput anđela pozvani služiti Bogu.“ Zaključujući potaknuo je okupljene vjernike da poput Marije Krucifikse budu oni koji će liječiti rane ljudskih života i ljudskih duša.

Na kraju mise, na kojoj je pjevanje predvodio zbor Župe Gospe Lurdske, riječi zahvale predvoditelju misnog slavlja, okupljenim svećenicima i svim okupljenim vjernicima uputila je vrhovna predstojnica Družbe, Dobroslava Mlakić, a nakon mise sestre su organizirale prigodan agape.

Skip to content