Prvi dan trodnevnice: Svjedočanstvo znači dijeliti

„Svjedočanstvo nije ‘imati’, svjedočanstvo znači dijeliti“, istaknuo je generalni vikar Riječke nadbiskupije, Mario Tomljanović, u svojoj propovijedi na prvi dan trodnevnice sv. Vidu.

Misnim slavljem u riječkoj prvostolnici, katedrali sv. Vida, 11. lipnja započela je trodnevna duhovna priprava za proslavu blagdana sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Mario Tomljanović u zajedništvu sa sudskim vikarom Emilom Svažićem.

Tomljanović se u svojoj propovijedi osvrnuo se na biblijska čitanja koja govore o ljubavi kao čovjekovom odgovoru na Božji poziv, a koja je prikazana kao milosrđe, ali i svjedočanstvo mučeništva. U tom kontekstu, na primjeru carinika Mateja kojeg je Isus pozvao na nasljedovanje, pobliže je opisao značenje i veličinu Božjeg poziva kojim On zove svakoga čovjeka te obilježja istinske ljubavi u čijem je temelju milosrđe.

„Današnje evanđelje ide u smjeru pouke. Isus prolazeći ugleda čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. Kako je izgledao taj poziv? Gospodin ne poziva samo odjedanput i ne možemo mi odjednom dati odgovor. Gospodin se otvara i kaže: ‘želiš li me zaista slijediti?’ Sigurno ovo pitanje dolazi od onoga jer Gospodin poznaje ljudsko srce, onu nakanu koju je Matej imao. Osjetio je da njegov život više nije onaj život koji može svjedočiti, nego koji može samo imati. A svjedočanstvo nije ‘imati’, svjedočanstvo znači dijeliti. Ljubav nije ‘imati’, jer kada u ljubavi spominjemo samo ‘imati’, onda je to čisti egoizam. Onda se ljubav pretvara u zlo. A ljubav koja je dijeljenje u sebi ima i drugoga, a ne sebe samu. Matej usta i pođe za njim. Čovjek koji je sve imao, doduše zbunjen u onomu što ima i znade da mu nešto nedostaje. Budimo otvoreni, zar mislimo da oni koji sve imaju materijalno zaista sve imaju ili im nešto nedostaje? Odgovor je jednostavan: nedostaje im onaj životni program koji ide u susret uključenja, ne isključenja. U konačnici, između milosrđa i žrtve prevladava ono što u sebi sadrži korijen istinskoga dijeljenja, temelj najjači koji postoji, a to je ljubav. To je temelj milosrđa i dok ne shvatimo da je ljubav dijeljenje, nećemo ništa shvatiti. Da li želiš u svakom danu, svakom onom blagoslovljenom trenutku i u onoj muci koja ti se daje, prepoznati da je Gospodin prema tebi milosrdan? To je poziv, a to je i odgovor.“

Na kraju propovijedi, propovjednik je istaknuo sv. Vida kao uzor i primjer u nasljedovanju Krista jer je s ljubavlju odgovorio na Božji poziv i tako postao jaki svjedok i zagovornik kod Boga.

Skip to content