Program ovogodišnjih Mediteranskih teoloških susreta

Mediteranski teološki susreti, ekumenski program za studente teologije iz Hrvatske i regije u organizaciji Riječke nadbiskupije ove je godine posvećen temi „Crkva ili sekta: između otvorenosti i ekskluzivnosti“. Program započinje misnim slavljem u nedjelju 16. srpnja u Lovranu, a svečano otvorenje biti će prijepodne u ponedjeljak 17. srpnja kada će sudionike pozdraviti riječki nadbiskup Mate Uzinić. Prvi predavač na ovogodišnjim MTS biti će dominikanac Timothy Radcliffe iz Oxforda, bivši poglavar Dominikanskog reda, koji će progovoriti o temi „Koliko bi katolicizam trebao tvrditi da je univerzalan?“.  Drugi dan susreta pravoslavni teolog Davor Džalto, profesor religije i demokracije na Odjelu za Studij istočnog kršćanstva na University College u Stockholmu, održat će predavanje na temu „Granice Crkve (ili, što znači vjerovati u jednu, katoličku i apostolsku Crkvu?)”. Jadranka Rebeka Anić, školska sestra franjevka i znanstvena savjetnica na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar predavati će na temu: „’Dobri plodovi’ od kojih ‘trnu zubi’. Sektaški karakter novih duhovnih zajednica i zlostavljanje”. Svojim će predavanjem na temu „Katolicitet Crkve i različitost Crkava“ susret zaključiti Hans-Peter Grosshans, profesor sustavne teologije i ravnatelj Instituta za ekumensku teologiju na Evangeličkom Teološkom Fakultetu Sveučilišta u Münsteru. Uz predavanja, studenti će sudjelovati u radionicama tematski povezanima uz predavanja i ovogodišnju temu MTS.

Kao i prošle godine, tijekom boravka u Lovranu sudionici će posjetiti i razgledati Rijeku. Ovoga puta će posjetiti tranzitni punkt za migrante gdje će ih predstavnici Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) i volonteri upoznati sa svojim radom. Također, i ove će godine biti organizirano jedno online predavanje. Prošle godine sudionicima se iz Rima obratio kardinal Mario Grech, glavni tajnik Sinode o sinodalnosti. Ove godine će isusovac James Martin, jedan od urednika časopisa America i savjetnik Vatikanskog tajništva za komunikacije, govoriti o temi „Isus poseže prema marginama: što vidimo u evanđeljima?“. Papa Franjo je nedavno imenovao Jamesa Martina članom XVI. opće redovne skupštine Biskupske sinode koja će se održati u Rimu u listopadu ove godine, a na skupštini će sudjelovati i Timothy Radcliffe kao duhovni savjetnik.

Dok su gore spomenute točke predviđene za sudionike programa, organizirati će se i dva događaja otvorena za javnost. Tako će se u utorak 18. srpnja u 20 sati u Nadbiskupskom domu u Rijeci održati tribina „Crkva ili sekta: između otvorenosti i ekskluzivnosti“ na kojoj će sudjelovati svi predavači. Zadnji dan, u petak 21. srpnja, u pastoralnom centru Domus Laurana u Lovranu u 20 sati održati će se predstavljanje knjige „Teologija u dijalogu“, zbornika radova s dviju prethodnih Ljetnih škola teologije u Dubrovniku (2019., 2021.) i lanjskih Mediteranskih teoloških susreta u Rijeci (2022.), u izdanju Dubrovačke biskupije, Riječke nadbiskupije i izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost.

Skip to content