Održana Međunarodna molitvena inicijativa „Milijun djece moli zajedno“

Učenici osnovnih i srednjih škola Riječke nadbiskupije prevođeni svojim vjeroučiteljima uključili su se 18. listopada u 9 sati u Međunarodnu molitvenu inicijativu „Milijun djece moli krunicu“ s različitim molitvenim nakanama. Molilo se u školama, za vrijeme vjeronaučne nastave, i u župama, u sklopu župne kateheze. U molitvenu inicijativu uključili su se i pojedine župe, kao što su Župa Uznesenja Bl. Dj. Marije u Crikvenici, Župa sv. Izidora u Skradu, Župa Svetog Križa u Rijeci. S obzirom na aktualnosti u današnjemu svijetu i vremenu koje je obilježeno brojnim svjetskim nemirima, ratnim stradanjima, nepravdama, siromaštvom i drugim ugrozama, djeca i mladi molili su prvenstveno za mir i jedinstvo u svijetu, za obraćenje svih onih koji trenutno nose u svom srcu mržnju prema drugima na bilo kojoj osnovni, a napose za hrvatske i druge misionare u svijetu i za misijsko djelovanje Crkve. Time su željeli dati u misijskom tjednu svoj mali, ali vrijedan molitveni doprinos obilježavanju Svjetskog dana misija koji je 22. listopada.

OŠ Nikola Tesla
OŠ Nikola Tesla

Učenici OŠ Srdoči donijeli su toga dana svoje blagoslovljene krunice koje su primili kao dar na Svetoj Pričesti i prebirući zrnca molili nebesku Majku Mariju, Kraljicu Mira, da zaštiti cijeli svijet. U brojnim osnovnim školama grada Rijeke i bliže okolice, kao što su OŠ Gornja Vežica, OŠ Pećine (naslovna fotografija), OŠ Fran Franković, OŠ Dr. Andrije Mohorovičića u Matuljima, OŠ Nikola Tesla i druge, molilo se i promišljalo na temelju poticajnih tekstova koje su pripremili vjeroučitelji na temelju Svjetske molitvene mreže pape Franje: za dar različitih karizmi u Crkvi, za bolesnike u završnom stadiju, za nove mučenike, za dostojanstvo žena, za odgoj redovnica, redovnika i bogoslova, za izbjeglice, za pastoralnu skrb bolesnika, za političke vođe, za vapaj zemlje, za usklađeno poslanje (sinoda), za one koji su izgubili na bilo koji način svoju djecu, za hodočasnike.

OŠ Srdoči
OŠ Srdoči

U pojedinim župama kreativno su se izrađivale misijske krunice od različitog materijala. A u KOŠ Josip Pavlišić u Rijeci učenici su svojim aktivnim sudjelovanjem u velikom molitvenom lancu u školskom dvorištu moleći napravili veliko srce i tako iskazali solidarnost i ljubav s vršnjacima koji diljem svijeta trpe i pate iz razno raznih razloga. Ujedno su pisali svoje osobne molitve koje su potom priložili u jednu kutijicu kako bi sve skupa bilo priloženo na sv. misi. Djeca i mladi Gorskog kotara također su dali svoj molitveni doprinos ovom međunarodnom molitvenom lancu, na osobit način učenici Srednje škole Delnice, OŠ Skrad i druge.

Župa Skrad
Župa Skrad

I ove godine, djeca i mladi pokazali su svoju duhovnu otvorenost, kršćansku solidarnost i molitvenu blizinu s vršnjacima i odraslima u svijetu koji trenutno prolaze svoj križni put, s čvrstom vjerom i nadom da će Gospodin, koji je rekao: „Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!“ (Mt 19, 14), uslišati njihove molitve i obilno ih nagraditi za svako dobro koje čine.

OŠ Dr. Andrije Mohorovičića - Matulji
OŠ Dr. Andrije Mohorovičića – Matulji
Župa Skrad
Župa Skrad

 

Skip to content