Obilježen program u znak sjećanja na 52. godišnjicu požara na brodu “August Cesarec”.

U organizaciji Apostolata mora Riječke nadbiskupije, 18. lipnja isplovio je brod “Vid” sa kojeg su, u akvatoriju Riječkog zaljeva, kapetan Lučke kapetanije Rijeka, Darko Glažar i tajnica Apostolata mora Riječke nadbiskupije Marica Njegovan, u more položili vijenac u čast stradalim pomorcima i putnicima na brodu “August Cesarec”. Događaju je nazočio i povjerenik za nadbiskupijski Apostolat mora, Mario Gerić, koji je tim povodom uputio prigodnu propovijed u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske, gdje je služena misa zadušnica za nastradale u požaru, a koju je predvodio župnik Eugen Pavlek. Na taj je način obilježeno sjećanje na stradale u jednoj od najvećih pomorskih nesreća na brodovima Jadrolinije, u kojoj je živote izgubilo osam članova posade i dvije putnice.

Osvrnuvši se na riječi iz biblijskih čitanja koje govore o Bogu i njegovom pogledu na ljudsku patnju, križeve i životne situacije te sažaljenju i konkretnom odgovoru nad tom ljudskom stvarnošću, Gerić se u svojoj propovjedi prisjetio ljudske tragedije na brodu ‘August Cesarec’ koji je prije 52. godine na Crnoj punti proživio svoju kalvariju te uputio ohrabrujuće riječi obiteljima preminulih članova posade i putnika.

„Isus, ugledavši mnoštvo pred sobom ima sažaljenje nad ljudskom stvarnošću. Žao mu je čovjeka koji proživljava tragediju ljudskoga života, a ono što je najvažnije, Bog u Isusu Kristu ne ostaje nijem, gluh, nemilosrdan u takvim situacijama. Dapače, Božji odgovor na ljudsku situaciju, križeve, trpljenje, na naše ljudske smrti jest sam Isus Krist. Sve ono što je prisutno u životu i djelovanju Isusa Krista jest Božji odgovor na našu ljudsku situaciju i pokazatelj, konkretizacija božanskoga osjećaja da se Bog sažali nad našu ljudsku situaciju. Sažaljiv je nad nama jer upravo često poput ovaca bez pastira živimo svoje lijepe, ali i teške trenutke života u kojima se često izgubimo. Danas se spominjemo jedne kalvarije, a radi se o nesreći koja se dogodila i često se mi ljudi, u svim katastrofama, tragedijama, zaustavimo na onom izvanjskom i mislimo da je to tragedija broda ili neke druge stvarnosti. Mislimo da se radi o komadu željeza, o betonu, staklu, nekoj građevini, a zapravo odlutamo od onoga što je samo središte problema. Odlutamo od toga da priznamo sebi i živimo tu stvarnost da je to u prvome redu ljudska tragedija, tragedija čovjeka, teška životna situacija čovjeka koji trpi, koji živi svoju izgubljenost u takvim situacijama. I ono što smo mi kao kršćani pozvani u tome činiti jest unositi Isusa Krsta, biti spasenje za onoga brata koji trpi, onu sestru koja trpi i koja se nalazi u toj tragediji. Tako se, imajući pred sobom čovjeka i njegovu životnu situaciju, izgrađuje Kraljevstvo Božje na ovoj zemlji.“, istaknuo je propovjednik.

Na kraju misnoga slavlja okupljenim vjernicima obratila se i Marica Njegovan, tajnica Apostolata mora Riječke nadbiskupije, pročitavši detalje tragične pomorske nesreće te imena poginulih članova posade i putnika na brodu ‘August Cesarec’, koji je prije 52. godine na Crnoj punti proživio svoju havariju.

Skip to content