Nadbiskup Uzinić s hodočasnici u Rimu obilježio 30 godina svećeničkog ređenja

Drugog dana Nadbiskupijskog hodočašća u Rim, u utorak 27. lipnja, riječki nadbiskup Mate Uzinić u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predvodio je liturgijsko slavlje na kojemu je s okupljenim svećenicima i hodočasnicima obilježio 30 godina svog svećeničkog ređenja (27.6.1993.). Osvrnuvši se na protekle godine svoje svećeničke službe, Uzinić se u duhu evanđeoskog ulomka, u propovijedi zapitao treba li se čovjek tijekom života mijenjati ili treba uvijek ostajati isti? Odgovor na postavljeno pitanje započeo je citirajući izreku svojstvenu židovskom narodu iz koje bi se, na prvi pogled, moglo zaključiti da i Isus bezuvjetno prihvaća stavove i mentalitet tadašnjega vremena.  „’Ne dajte svetinje psima! Niti svoga biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se okrenu i rastrgaju vas.’ (Mt 7,6) Na koga ovo Isus misli? Kome ovo govori? Možda bismo mogli pomisliti da govori o članovima svog vlastitog naroda koji zbog ovog ili onog razloga nisu onakvi kakvi bi trebali biti. Neki zbog grijeha, a drugi, još teže, zbog licemjerja. No, mislim da se ne radi o njima. Ovdje se radi o poganima. Dakle, onima koji i vjerski i nacionalno nisu pripadali židovskom narodu. Oni su za pravovjerne Židove bili psi i svinje, nečisti. Kao takvi nedostojni da bi im se moglo ponuditi bilo što što se tiče onog što je rezervirano za one koji su izabrani. To je, čini se u tom trenutku i budući da preuzima tu izreku, bio ne samo stav Židova Isusovog vremena nego i njegov stav.“, kazao je propovjednik.

U nastavku, uzevši u obzir cjelokupno evanđelje te navodeći i druge primjere, poput čiste i nekompromitirane vjere rimskog satnika i žene Kanaanke koja je molila za ozdravljenje svoje bolesne kćeri, istaknuo da je i sam Isus, koji je ljudima u svemu jednak, osim u grijehu, napredovao u svojim spoznajama i širio horizonte, dakle nije ostajao isti, nego se mijenjao. „Ako uzmemo evanđeoske tekstove, vidimo kako Isus polako napreduje u svojoj spoznaji, kako širi svoj horizont. Najprije će poslati dvanaestoricu i reći će im: ‘idite samo sinovima Izraelovim, nemojte ići u samarijska sela. Nemojte ići k poganima, idite najprije svojima.’ Ali će na kraju proširiti horizonte i reći će: ‘idite do kraja zemlje, idite svakome.’“, istaknuo je Uzinić.

Na kraju propovijedi nadbiskup je zaključio da je u životu potrebno mijenjati se, ali svaka promjena uvijek treba biti na dobro i izgradnju, šireći ljubav, uključujući i onu ljubav kojom Bog ljubi sve ljude. Stoga je ukazao na Kristov primjer te pozvao na nasljedovanje i vršenje kršćanskoga poslanja na Njegov način. „Evanđelje nije statična stvarnost, ono je živa Božja riječ i u njemu se može pronaći odgovor za svaku životnu situaciju i za svako vrijeme. I u svakom vremenu ono drugačije odjekuje i ima drugačiji odgovor koji izlazi iz srca Isusa Krista, koji je zbog tog evanđelja postao jedan od nas.“, istaknuo je Uzinić.

Istoga dana hodočasnici su obišli neke od najznamenitijih mjesta u Rimu.

Foto: Jakov Kršovnik/Novi list i Riječka nadbiskupija

Skip to content