Misom zahvalnicom obilježena 100. godišnjica rođenja Ive Robića

Gostoprimstvo, dijeljenje, zajedništvo, prihvaćanje, su dužnost, to nije nešto što se može izabrati ili ne izabrati, nego nešto što smo dužni, zato što smo svi mi, i na osobnom životnom planu, da bismo mogli živjeti, da bismo uopće bili dio ovoga svijeta, bili ugošćeni, s nama je dijeljeno, nas se prihvaćalo. Samo ako imamo gostoprimstvo i spremni smo na dijeljenje, na zajedništvo, onda imamo život i imamo budućnost, rekao je propovjednik.

Ove, 2023. godine, navršilo se 100 godina od rođenja hrvatskoga glazbenika Ive Robića. Tim povodom u četvrtak 13. srpnja u kapeli sv. Ivana od Boga u Ičićima, obiteljskoj kući Marte i Ive Robića koju su darovali Riječkoj nadbiskupiji i koja se, u nedostatku sakralnog prostora koristi za liturgijska slavlja, slavljena je misa zahvalnica koju je predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić u zajedništvu sa župnim upraviteljem Zrinkom Nikolićem i župnikom Matulja, Perom Marijanovićem.

U kontekstu pročitanog evanđeoskog ulomka (Mt 10,7-15) i dara obitelji Robić, nadbiskup je istaknuo da je zadaća koju je Isus povjerio dvanaestorici učenika, i naša zadaća – navještaj blizine Kraljevstva Božjega. U kontekstu tog poslanja Crkve, naglasio je da je ono namijenjeno svima, da vrata Crkve trebaju biti otvorena za sve. Bitni su i znakovi Božjeg kraljevstva, a isti se očituju u prihvaćanju onih koji su isključeni. To prihvaćanje događa se po sakramentima, ali i odnosu jednih prema drugima. To su vrata otvorene Crkve prema svima koji se osjećaju nedostojnima Božjega kraljevstva, kojima je osobito potrebno navijestiti Božju blizinu. To smo i svi mi, svatko tko dođe ovdje u kapelu i tko se ne osjeća isključenim, svatko tko uđe u ispovjedaonicu i pomiri se s Gospodinom, svatko tko se nahrani njegovim Tijelom. To je znak prihvaćanja Crkve, rekao je nadbiskup.

Također, za ostvarenje Kraljevstva Božjega potrebna su i sredstva. Riječ je o pouzdanju u ljude, u one kojima je Crkva poslana i zato učenici ‘ništa ne trebaju nositi’. Ono što im treba, bit će im darovano. To je poziv na povjerenje u dijeljenje koje treba biti sastavni dio života Crkve svih vremena. U kontekstu vrijednoga dara obitelji Robić kazao da je njihov dom, sada kapela svetog Ivana od Boga, postao dom crkvene zajednice, Župe svetog Josipa koja se okuplja u ovoj kući u kojoj je živjela obitelj Robić, a u kojoj na neki način obitelj Crkve nastavlja živjeti. Ovdje se dogodilo da je ova župna zajednica, koja kao i Isusovi učenici ništa nije imala, u gostoprimstvu jednog doma, u gostoprimstvu jedne obitelji, u darovnici jedne obitelji pronašla način da može živjeti i nastaviti svoje poslanje. A gostoprimstvo, dijeljenje, zajedništvo, prihvaćanje, su dužnost, to nije nešto što se može izabrati ili ne izabrati, nego nešto što smo dužni, zato što smo svi mi, i na osobnom životnom planu, da bismo mogli živjeti, da bismo uopće bili dio ovoga svijeta, bili ugošćeni, s nama je dijeljeno, nas se prihvaćalo. Samo ako imamo gostoprimstvo i spremni smo na dijeljenje, na zajedništvo, onda imamo život i imamo budućnost, rekao je propovjednik.

Zaključujući je kazao da je zajednica koja se okuplja u kapeli sv. Ivana od Boga nakon smrti bračnog para Robić zajednica kod koje se trajno događa to gostoprimstvo i zajedništvo i to je ono što ovoj donaciji daje vrijednost, ali i obvezuje sve koji žive od tog gostoprimstva i dijeljenja, osobito euharistijskog, da i sami usvajaju iste vrijednosti kako bi se ono poslanje koje smo dobili – poslanje Crkve – kojega smo i mi dio, moglo nastaviti u ovom prostoru, ali i ondje kamo nas Bog šalje, rekao je nadbiskup.

Na kraju misnoga slavlja, župni upravitelj Zrinko Nikolić okupljene je vjernike podsjetio na profesionalni i umjetnički značaj Ive Robića, kao i na simboliku mjesta ovoga okupljanja. Nakon liturgijskoga slavlja, u vrtu ispred kapele održan je koncert Davida Danijela koji je izveo najpoznatije Robićeve glazbene uspješnice. Realizaciju ovoga hvalevrijednoga projekta omogućili su Riječka nadbiskupija, Župa sv. Josipa Ičići i Grad Opatija.

 

Skip to content