Misom i svečanim prijemom započelo je školovanje nova generacija prvašića Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna, održano je misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga, u riječkoj katedrali, a povodom početka nove školske godine 2023./24.
Misu služio je riječki nadbiskup Mate Uzinić u suslavlju  s vikarom za pastoral Mariom Gerićem, dosadašnjim duhovnikom škole Sanjinom Francetićem i novim duhovnikom, Ivanom Seletkovićem.


Na spomendan Marijina rođenja, nadbiskup je istakao važnost Marijine uloge u Božjem djelu spasenja. Katekizam Katoličke crkve (br. 2599) uči nas da je Krist naučio moliti ljudskim srcem upravo od svoje majke “koja je u svojemu srcu čuvala sva ‘ velika djela’ Svemogućega” ( usp. Lk 1,49; 2.19; 2,51).

Misu je animirao mali školski zbor uz pratnju učitelja Darija Perkovića i učiteljice Lare Pecman, a nazočili su svi učenici Škole, nastavnici, te predstojnica Ureda za katoličke škole Riječe nadbiskupije, Ksenija Rukavina Kovačević.

Na kraju mise, ravnateljica Škole, Jasna Buketa, zahvalila je dosadašnjem školskom duhovniku na “zajedničkim pedagoškim godinama i duhovnim zasadama “. Tom je prigodom, učenica 4b razreda, Roza Ivančić, predala Francetiću portret kojeg autorski potpisuje. Predstojnica Ureda za katoličke škole također je zahvalila dosadašnjem duhovniku na suradnji ističući njegov doprinos u duhovnom vodstvu Škole.

Nakoliko dana ranije, 4. rujna, u prostorima škole održan je prijem za novu generaciju prvašića. Prvašiće su dočekali raspjevani učenici 2.a razreda koji su im pjesmom poželjeli dobrodošlicu u školske klupe, a svojom recitacijom obratio im se i nagrađivani učenik škole Ivan Miškulin iz 3.a razreda. Toplim i poticajnim riječima prvašiće su pozdravili ravnateljica škole Jasna Buketa, riječki nadbiskup Mate Uzinić te novi školski duhovnik Ivan Seletković. Ravnateljica je sve prisutne podsjetila na vrijednosti koje Škola nastavlja njegovati. Nadbiskup se prisjetio svojih školskih dana, a novi duhovnik potaknuo roditelje na duhovnu suradnju. Pred sami kraj programa uslijedio je najsvečaniji čin – prvašići su se nakon prozivke pridružili svojim novim učiteljicama.

 

Skip to content