Bog je milostiv i dobar prema svim generacijama

Uoči nedjeljne proslave Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, 22. srpnja, riječki nadbiskup Mate Uzinić pohodio je Dom za starije i nemoćne osobe na Kantridi gdje je predvodio svečano euharistijsko slavlje u zajedništvu sa župnikom Župe sv. Antuna Padovanskog, Vjekoslavom Kovačem i duhovnikom Doma, Pavom Đikom.

Komentirajući odabrana liturgijska čitanja i evanđeoski događaj pohoda Blažene Djevice Marije rođakinji Elizabeti, nadbiskup se osvrnuo na Svjetski dan mladih i njihov susret u Lisabonu kao i na Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba te istaknuo kao su oba događaja nadahnuta upravo susretom iz evanđeoskog ulomka iz kojega su i proizašla njihova gesla:“Tih dana usta Marija i pohiti” (Lk 1,39) te ‘Od koljena do koljena do koljena dobrota je njegova’ (Lk 1,50). Kazao je kako Papa želi da se dogodi susret mladih sa starijim osobama te da i jedni i drugi iz toga susreta izađu obogaćeni. Istaknuo je da spomenuti susret pomaže mlađim osobama da svoj život ne svode samo na sadašnjost te da se sjete da ne ovise samo o svojim sposobnostima. S druge strane, on daje starijim osobama nadu da njihova životna iskustva neće biti izgubljena, nego će se njihovi snovi ostvariti, nastaviti događati u onima koji dolaze nakon njih.

„Svjetski dan mladih i susret u Lisabonu i Svjetski dan starijih osoba, djedova i baka su nadahnuti ovim susretom i uzeli su geslo iz tog susreta. Svjetski dan mladih osoba uzeo je za geslo: ‘Marija ustane i žurno ode’ (usp. Lk 1,39). Dakle, pokazuje pokret jedne mlade osobe koja je dobila poziv i koja onda žurno ide. Papa želi da taj hod bude ponajprije susret s vama, sa starijim osobama. Zato je to geslo povezao u ovom Svjetskom danu starijih osoba s drugim geslom uzetim iz ovoga ulomka. To je ono što stariji mogu posvjedočiti mlađim osobama koji ustaju i žurno žele ići naprijed, a to je geslo: ‘Od koljena do koljena dobrota je njegova’ (Lk 1,50), gdje Marija prepoznaje Boga koji je milostiv, dobar prema svim generacijama i koji iz generacije u generaciju svojom dobrotom gradi svoju povijest spasenja. U tom kontekstu Papa bi želio da se dogodi ne samo susret mladih s mladima, nego susret mladih s vama starijim osobama.“, kazao je Uzinić.

Druga poruka, koju je nadbiskup izdvojio, nadahnuta je Pavlovom poslanicom Rimljanima u čijem je središtu istinska ljubav koja poziva na izlazak u susret drugima te na poticanje drugih na kvalitetniji, bolji život, na život kojim vjernici svjedoče Isusovu živu prisutnost u njima, kako bi po njima On bio živ za druge. Istaknuo je da je u svakom susretu koji je ispunjen Božjim nadahnućem, uvijek prisutan Gospodin koji pomaže svakome čovjeku nositi teret te ga osposobljava da on pomogne nositi teret drugima.

Naposljetku, Uzinić je čestitao okupljenima, ali i svim drugim djedovima, bakama i starijim osobama njihov Dan i pozvao da se u Duhu i molitvi povežu s mladima kako bi oni u njima mogli buditi onu nadu zbog koje im je lakše živjeti njihovu stariju dob.

Skip to content