Župa Lič proslavila Jurjevo i 200. obljetnica izgradnje župne crkve
Kategorija:
Vijesti

Župna zajednica svetog Jurja mučenika u Liču ove je godine, 23. travnja, na osobit način proslavila svoj blagdan jer su taj dan obilježili i 200. godišnjicu od izgradnje trenutne župne crkve. Tim je povodom Župu pohodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić koji je ujedno i predsjedao euharistijskom slavlju.

U propovijedi je istaknuo značaj svetoga Jurja u kršćanstvu koji je, naime, zajednički svetac Istočne i Zapadne Crkve te kojemu su posvećeni mnogi gradovi i države. Štovanje ovoga sveca seže u 4.st., a njegov najpoznatiji prikaz (vitez koji ubija zmaja) datira iz srednjega vijeka na temelju legende kojom je njegov lik obavijen. Tu je legendu nadbiskup dozvao u sjećanje i okupljenoj zajednici: “Iz dubine jezera bi izranjao zmaj koji bi sijao smrt u obližnjem gradu zaraznim zadahom, a kao bi ga umilostivili, mještani su mu prinosili mlade djevojke. Jednoga je dana kockom bila odabrana kraljeva kćer. Nju je spasio hrabrio vitez Juraj iz Kapadocije. Preplašene građane je vitez Juraj hrabrio govoreći im da je došao ubiti zmaja u ime Kristovo, a s ciljem da se obrate i pokrste.”

Uz to, nadbiskup je zajednici posvijestio bitnu stvar koja se odnosi na slavlje blagdana u Vazmenoj osmini. Tako ističe kako je to to logično, jer je i Krist umro kako bi ga drugi prepoznali kao svoga Spasitelja, a jedan od njih je i sv. Juraj. On je radije umro nego se odrekao svoga Gospodina. Isusa od njegovih mučenika i slugu nije moguće odvojiti. Oni su plod njegove muke i Duha Svetoga kojega je poslao na njih da ih jača i preobrazi. Oni su izraz njegove trajne prisutnosti u Crkvi, naročito u početku povijesti. Dakle, nemoguće je Isusa slaviti bez želje i pomisli da se ne spomenu Njegovi mučenici. Njih treba nasljedovati, ali to ne znači da ćemo doslovno trebati umrijeti, ali znači da ćemo u svojim životnim križevima i mukama ostati vjerni Bogu. To nije lako, ali je lakše s Bogom, poručio je nadbiskup.

Jurjevo se u Liču tradicionalno proslavlja raznovrsnim kulturno – sportskim programom koji je ove godine započeo u petak 22. travnja, a zaključen u nedjelju 24. travnja.

Skip to content