Započele duhovne vježbe svećenika
Kategorija:
Vijesti

U organizaciji Riječke nadbiskupije u ponedjeljak 29. kolovoza u Domu pastoralnih susreta u Lovranu započeo je još jedan turnus duhovnih vježbi za svećenike koje će do četvrtka, 1. rujna voditi vlč. dr. Taras Barščevski, profesor biblijskih znanosti na zagrebačkom KBF-u. Nakon pozdravnih riječi riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića i zaziva Duha Svetoga, u uvodnom predavanju voditelj duhovnih vježbi je istaknuo kako je smisao istih zajedničko duhovno putovanje. Cilj duhovnih vježbi nije samo slušanje duhovnika, nego osluškivanje Božje riječi, poručio je na početku vlč. Barščevski.

U uvodnom izlaganju govorio je o temi na koji način svećenici trebaju promišljati o svom pozivu te kako zajedno slušati, čuti i odgovoriti na Božju riječ u aktualnom trenutku. Analizirao je na koji se način svećenik mora ostvariti u tri prezbiterske službe: proročku, kraljevsku i svećeničku, i u tom kontekstu, između ostaloga istaknuo da je prorok čovjek koji zna da ga Bog podržava.

Kako bi duhovne vježbe bile uspješne, potrebna su ‘sredstva’: tišina i razmatranja. Tišina je nužna kako bismo čuli Boga i dopustili mu govoriti, a razmatranja su trenuci zahvaljujući kojima ta Božja riječ dolazi do našeg uma i srca, kazao je u uvodnom predavanju vlč. Barščevski.

Narednih dana svećenici će slušati i imati priliku za razmatranja o temi svećeničkog poziva, odnosno obraćenja kojega su potrebni i prezbiteri. Oni moraju cijelo vrijeme gledati i obraćati se Kristu, tražiti Boga, gledati kuda On ide, kazao je voditelj duhovnih vježbi. Od ostalih tema slušat će razmatranja o tome što znači biti svećenik Novoga zavjeta, sinodalnom hodu iz pespektive svećenike i njihove uključenosti u sinodski proces, a jedno od predavanja bit će o proroku Joni koji, kako je predavač kazao, pokazuje sve poteškoće jedne osobe, Isusovog učenika, proroka, ali kojega je Gospodin, unatoč njegovoj nesavršenosti, stavio kao simbol, kao znamenje. Završno razmatranjem bit će o odnosu svećenika i Riječi Božje, odnosno stavu kojega prezbiter mora zauzeti prema Božjoj Rijeci. U tom smislu, sveti Luka u Djelima apostolskim piše o u govoru apostola Pavla prezbiterima koji su došli iz Efeza u Milet: ‘Povjerevam vas riječi Božjoj’. To znači da smo povjereni i da nas Riječ Božja odgaja. Ona je učiteljica, odgojiteljica nas svećenika, poručio je u uvodnom predavanju vlč. Barščevski.

Skip to content