Srebrni jubilej svećeničkog ređenja don Nikice Jurića
Kategorija:
Vijesti

U crkvi Sv. Andrije  apostola u Bakru,u nedjelju 26. lipnja, župnik don Nikica Jurić proslavio je sv.Misom svoju 25.godišnjicu svećeničkog ređenja.

U velikoj župnoj bakarskoj crkvi,koju još nazivaju i konkatedralom, okupilo se mnogo vjernika iz Bakra, župa Bakarskog dekanata,riječkih župa kojima je nekada don Jurić upravljao kao i vjernika iz filijalne crkve Sv. Kuzme i Damjana koja pripada bakarskoj župi. Na liturgijskom slavlju sudjelovala je i slavljenikova sestra.

Suslavili su generalni vikar Riječke nadbiskupije dr. Mario Tomljanović, koji je i propovijedao, don Tunjo Blažević župnik crkve Marije Pomoćnice u Rijeci i vlč. Marko Šarić župnik Hreljina i Zlobina.

Generalni vikar u propovijedi je kratko protumačio čitanja dana i navještenu Riječ Božju,  progovorio o identitetu svećenika te uputio riječ slavljeniku: “Gospodin danas govori  o pozivu. Biti pozvan, što to znači? Znači započeti novi život,zaboraviti ono do sada i krenuti od sada s nečim novim. Biti pozvan znači čuti i odgovoriti. Ali, poziv se ne odnosi samo na svećeništvo i posvećeni život, nego na sve koji su svjedoci Isusa Krista. U osobi koja je pozvana javljaju se i određena pitanja: kako će to učiniti, hoće li to moći… Dobro je da se pitamo. Ali, ako se zaustavimo, to je onda od zloga, ako se ukopamo i ne znamo krenuti naprijed. Biti oni koji odgovorno odgovaraju – to je vjera, vjera koja zna odgovorno odgovoriti u suradnji s razumom jer razum daje jednu stabilnost. Bez te suradnje ništa se ne može dogoditi.“ Naglasio je kako je bitno ono što je istaknuo prorok Ilija kada je spoznao da je zamjenjiv. To je velika milost. Važno je znati da je svatko od nas zamjenjiv. Važno je znati da nekom drugom možemo pripraviti mjesto, drugome pripraviti put.

Ovo slavlje nije samo pogled u prošlost, nego je pogled unaprijed i osposobljava za ono što smo čuli u 2. čitanju: za slobodu nas Krist oslobodi. Svatko od nas koji nije slobodan, mora se pitati koji su to utezi moga života. Biti slobodan znači biti miran, prihvatiti i ljubiti. Tako zadiremo i u evanđeosku poruku: okreni se samo na kratko unazad, tvoj pogled neka bude upravljen u ono dobro, ono što je ispred tebe, poručio je vlč. Tomljanović.

„Dragi Nikica, u životu si bio jako vrijedan čovjek i to je evidentno i jasno po ovom narodu koji je danas došao. Gdjegod si bio, ostavio si trag ljubavi. Ostavio si ono što je najbitnije – ostavio si sebe. Kada ostavljaš sebe, onda ostavljaš neizbrisivost, jer sve što je prošlo je blagoslovljeno vrijeme. Hvala ti za tvoj veliki primjer kojim pokazuješ da svećenik mora biti jednostavan čovjek. Činio si i ono što nije tvoj posao. Koliko puta si samo čistio crkvu. Hvala ti na riječima koje si kao propovjednik uputio. Hvala ti na sakramentima koje si podijelo mnogim bolesnim i umirućim. Ono što svećenika čini svetim jest dobrota, zrelost u vlastitoj ljudskoj razini. Ono što me kod tebe zadivljuje jest to što se ne sramiš  uvijek biti bolji. Znam da ti nije uvijek bilo lako. Prolazio si kroz mnoge teške situacije kroz koje svećenici prolaze, a to je uvijek pitanje da li si prihvaćen, ali ne samo od naroda, nego i od braće svećenika. Zato želim naglasiti da svećeništvo ovisi o cjelokupnom duhu kojeg upijamo.“

Vjernicima je poručio ako imaju nešto loše  reći o svećeniku, neka ne govore po trgovima, nego neka ga zagrle i šapnu mu i mole za svoje svećenike da im niti jedan dan ne prođe bez stvarnog susreta s Bogom, a to je susret koji obnavlja i oživljava.

Nakon misnog slavlja don Nikici čestitali su i prigodno ga darivali Bakrani i Kuzmari. Uime župljana Bakar čestitku je izrekla gospođa Alma Hess. Čestitali su mu i predstavnici DVD- Bakar i KUD- a Sklad. Uime župljana Sv. Kuzma i vjernika koji dolaze na duhovne obnove srijedom u crkvu Sv. Kuzme i Damjana i aktivno sudjeluju u pastoralu ove filijalne crkve, čestitala je i don Nikici zahvalila gospođa Biserka Krapić iz Srdoča, te je između ostaloga rekla: „ Mnogi od nas krenuli su na sinodalni hod u župne zajednice kojima upravljate, već davnih godina. Neki su krenuli prije, neki kasnije, ali svima je zajedničko to da su u vama prepoznali Ananiju naših dana, učitelja,iskrenog proroka i navjestitelja Isusa Krista koji ljubi Trojedinog Boga i Majku Mariju, svim srcem,svom dušom svojom i svim umom svojim. Ananiju koji poučava, ne samo one koji su mu povjereni, nego i druge. Tako, uistinu, sinodalni put živi u vašem životu i našim životima već cijeli niz godina. Mnogima ste pomogli u najtežim trenucima. Znamo da je to plod oživotvorenja Duha Svetoga u vašem životu, ali i vaše ljudske, iskrene zauzetosti za čovjeka u potrebi kojeg gledate kao brata u Kristu, kao nekoga koga vam je Bog poslao u vaš život da ga spasite za Njegovo kraljevstvo.“

Don Nikica Jurić rođen je 15.4.1967.god. u Gradačcu u Bosanskoj Posavini. Osnovnu školu završio je u svom rodnom kraju, a srednju školu u Salezijanskom sjemeništu u Rijeci. Teološki studij završio je u Rimu na Salezijanskom sveučilištu. Za svećenika ga je zaredio 21.6.1997.god. riječko-senjski nadbiskup mons.dr. Anton Tamarut. Tijekom svog župničkog staža don Nikica Jurić upravljao je župama Sv. Josipa na Podmurvicama, Sv. Jurja Mučenika na Gornjoj Drenovi, Majke Božje Karmelske na Donjoj Drenovi, a od 2017.god. župnik je župe Sv. Andrije apostola u Bakru i filijalne crkve Sv. Kuzme i Damjana. Više godina predavao je vjeronauk u Pomorskoj školi u Bakru. Godine 2014. inkardiniran je u dijecezanski kler Riječke nadbiskupije te oslobođen doživotnih zavjeta u Salezijanskoj družbi. U svim župama kojima je upravljao, obnavljao ih je i materijalno i duhovno, a mnogi vjernici dolaze na duhovne obnove koje je započeo još na Gornjoj Drenovi, a vodi ih i danas srijedom u crkvi Sv. Kuzme i Damjana.

Prije misnog slavlja glazbeni duo „Aledory“ braće Alena i Doriana Škrobonje imali su koncert i promociju svojeg nosača zvuka a također su pjesmom pratili misno slavlje. Duo „Aledory“ s vlč. Nikicom surađuju od 2007.god. animirajući pjesmom duhovne obnove.

Gordana Fumić

Skip to content