Riječkom nadbiskupu Mati Uziniću uručena Nagrada Centra za mir, nenasilje i ljudska prava
Kategorija:
Vijesti

U četvrtak 8. prosinca u osiječkom HNK uručene su Nagrade za promicanje mirotvorstva “Krunoslav Sukić“, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek.  Među devet nagrađenih bio je i riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić koji je nagradu dobio za izniman doprinos stvaranju ozračja društvenog dijaloga i razumijevanja u Hrvatskoj i regiji.

U ime mons. Uzinića, koji iz opravdanih razloga nije mogao nazočiti događaju, nagradu je primio generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Mario Tomljanović. Tom prigodom izrazio je mišljenje da je riječki nadbiskup nagrađen zbog djelovanja pod svojim biskupskim geslom “Od ljudi, za ljude”. Upravo u toj formi – biti čovjek za čovjeka – možemo činiti ono božansko, biti milosrdni, kao što Gospodin od nas od traži. Mislim da je nadbiskup Uzinić to dokazao svojim djelovanjem, poručio je generalni vikar koji je pročitao govor nadbiskupa Uzinića, a kojega prenosimo u cijelosti:

Poštovani domaćini iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, poštovani dobitnici godišnjih priznanja, poštovani uzvanici, u duhu enciklike papa Franje o sveopćem bratstvu „Fratelli tutti“ koja je za mene osobno nadahnuće i zadaća, a nadam se da može biti i za vas, vjerujem da vam svima mogu također reći drage sestre i braćo!

Dok izražavam žaljenje što vam se nisam mogao pridružiti zbog ranije preuzetih obveza, želim vam reći da sam sa zahvalnošću primio vijest da ste me uopće nominirali za ovu nagradu. To što ste mi je nakon toga i dodijelili, za mene je iznimna počast. Ne znam jesam li zaslužio tu počast, ali znam da iz toga proizlazi moja obveza da u budućnosti još više nastojim djelovati u duhu misli kojima ste obrazložili nagradu koju mi dodjeljujete. Hvala vam od srca!

Izuzetno mi je drago da ovu nagradu dijelim s gospođom Đordanom Barbarić koja je nagradu zaslužila puno više od mene. Naime, ja sam možda nešto govorio, ali ona je činila. To je puno, puno važnije i više. Od srca joj čestitam! I želim plodonosan i blagoslovljen nastavak. Čestitam i vama na dobrom izboru! Čestitam i svim drugim dobitnicima nagrada!

Koristim ovu prigodu da bih, kad već imam priliku, s vama podijelio samo jednu misao koja se odnosi na temu mira. Riječ je o nekoliko rečenica koje sam uklopio i u svoju prošlonedjeljnu propovijed, a za koje mi se čine da mogu biti doprinos našem zajedničkom trudu oko mira i pomirenja, koji je težak jer zahtjeva ponajprije rad na sebi – rad koji mi kršćani zovemo obraćenje – a tek onda postaje i ono što možemo ponuditi svima drugima:

„U nama počinju i završavaju svi ratovi. U nama počinju i završavaju sva primirja. Unesemo li mir u sebe, obratimo li se, promijenimo li mi način razmišljanja, budemo li mi ponizni, a ne oholi, pomirimo li se mi s Bogom, bližnjima, stvorenom stvarnošću, a i sa samima sobom, dat ćemo priliku miru i na drugim razinama. Ako ne krenemo od sebe, ne možemo to očekivati niti od drugih. Dapače, svaki pokušaj da se mir počne stvarati krećući od drugih, a ne od sebe, uzrokuje još veći nemir. Tad to nije pružena ruka mira, nego samo još jedna kritika drugoga.“

U nadi da doista svi želimo na putu mira krenuti od sebe, a onda to što imamo darovati i drugima, sve još jednom srdačno pozdravljam i na sve zazivam Božji blagoslov!

Mate Uzinić

 

Generalni vikar mons. Mario Tomljanović i dobitnica Nagrade Đordana Barbarić

Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek utemeljio je ovu nagradu 2009. godine, a nazvana je po jednom od osnivača tog centra Krunoslavu Sukiću. U nominaciji za ovogodišnju nagradu pristiglo je 35 nominacija, pojedinaca i organizacija aktivnih u izgradnji boljega i pravednijeg društva, od kojih je devet nagrađeno.

Skip to content