Peta korizmena nedjelja (C), 2022.

Isus se često družio s grešnicima, ulazio u njihove kuće, blagovao s njima. Govorio je da je došao zbog njih i objavio im je da je Bog prijatelj grešnika.

Ovo je jedna od bitnih poruka i današnjeg evanđelja. Isus se ne želi pretvoriti u suca, nego se objavljuje kao prijatelj žene grešnice koju su mu doveli s namjerom da je osudi.

Današnje evanđelje ima i jednu drugu poruku. To je poruka da smo svi mi grešnici. I da Isus niti nas ne želi osuditi jer on želi biti i naš prijatelj.

U svom odnosu prema onima koje držimo da su grešnici često zaboravimo da smo i mi sami grešnici. Zato smo slični Isusovim suvremenicima koji su zatekli ženu u preljubu i doveli je Isusu. Pišući prstom po tlu, Isus im je dao priliku da stišaju svoj gnjev, da se smire, kako bi doista mogli čuti i razumjeti njegovu „presudu“. A ona je: „Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.“

„A kad oni to čuše – kaže evanđelist – stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih.“

Očekivali bismo da su ostali Isusovi apostoli i učenici. Ali nisu ostali niti oni. Nitko od njih, nitko od nas, nije bez grijeha.

„Osta Isus sam – i žena koja stajaše u sredini.“

Dok žena stajaše, kako to obično biva s onima nad kojima se izriče presuda, Isus je sjedio, prignut, pišući po zemlji. A onda se uspravio, nije se podigao na noge nego se samo uspravio, jer se ne želi pretvoriti u suca, nego želi ostati niži od žene, sluga, kako bi ženi priopćio s pogledom punim milosrđa i ljubavi, onakvom kakvu samo Bog može imati, da je ni on ne osuđuje. Reče joj: „Ni ja te ne osuđujem!“

A što je s grijehom? E, tu je situacija potpuno drugačija. Isus razlikuje grijeh koji osuđuje od grešnika kojeg želi spasiti. On ljubi grešnika, ali „mrzi“ grijeh. Grijeh je zlo koje uništava odnos s Bogom, s bližnjima, sa stvorenom stvarnošću, pa čak i čovjeka sa samim sobom. Grijeh uništava i zarobljava onoga tko ga čini, srozava njegovo dostojanstvo. Zato Isus ne kaže ženi da je u redu to što je učinila, da nastavi tako i dalje živjeti, prepuštajući se strastima i kršeći bračni savez, nego joj kaže: „Idi i od sada nemoj više griješiti.“ Isus isto kaže i nama koji smo morali otići od njega i žene bez osude, jer smo i sami grešnici.

Nitko nije bio svjesniji od Isusa što je to grijeh. Iako nikad nije osobno počinio grijeh, nitko više od njega neće osjetiti na sebi svu tragediju i destruktivnu moć grijeha. Zato on „mrzi“ grijeh. I protiv njega se bori na jedini mogući način na koji je moguće pobijediti grijeh, a njega se može pobijediti samo ljubeći grešnike. Isus ovu ljubav prema grešnicima pokazuje na najradikalniji mogući čin. On ne samo da ne osuđuje nas grešnike, nego prihvaća na sebe posljedice naših grijeha. On je iz ljubavi prema nama grešnicima dozvolio da naši grijesi na njemu samome pokaže svu svoju destruktivnu moć, da ga poraze, ubiju, kako bismo mi, grešnici, od toga bili oslobođeni, spašeni, kako ne bismo bili poraženi i zauvijek ubijeni.

Isus nas ljubi. Zato on ne osuđuje ni ženu, a ni nas. Ne samo ovaj put, nego nikad ne osuđuje. On nije došao da sudi nego da spasi. Ženi grešnici nudi novu priliku: „Idi i od sada nemoj više griješiti.“ On i nama nudi novu priliku. On svima nudi novu priliku. Sada i uvijek. Iskoristimo je. Učinimo to već danas, odlazeći od Isusa – koji ne sudi nego je prijatelj – ususret svojoj braći i sestrama s odlukom da ih ne sudimo, da nikoga ne sudimo, i da im budemo prijatelji i braća. I odlukom da sami više ne griješimo.

Skip to content