Odluka o osnivanju Pripravničkog sjemeništa sv. Ivan Pavao II. u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić predvodio je 6. lipnja u kapeli riječke Bogoslovije svečano misno slavlje u povodu proslave blagdana Marije Majke Crkve, zaštitnice Bogoslovije i tom prigodom izvijestio o Odluci o osnivanju Pripravničkog sjemeništa sv. Ivan Pavao II. u Rijeci. Tekst Odluke prenosimo u cijelosti:

Polazeći od temeljnih odredbi o svećeničkom odgoju i izobrazbi Kongregacije za kler „Dar svećeničkog zvanja – ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis“,  osobito brr. 58-60, nakon što sam se savjetovao s Nadbiskupijskim pastoralnim vijećem i Nadbiskupijskim prezbiterskim vijećem Riječke nadbiskupije i čuo mišljenje biskupa Riječke metropolije – na blagdan njegove zaštitnice Marije Majke Crkve i o 19. godišnjaci pohoda Rijeci i Riječkoj nadbiskupiji i boravka u Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci njegovog naslovnika sv. Ivana Pavla II., pape – donosim

ODLUKU

o osnivanju Pripravničkog sjemeništa sv. Ivan Pavao II. u Rijeci,

sa sjedištem  na adresi Tizianova 15, Rijeka, a sa zadaćom da u skladu sa spomenutim temeljnim odredbama organizira prvu etapu svećeničke formacije za svećeničke kandidate biskupija Riječke metropolije, kao i za kandidate drugih biskupije koje za to budu imale potrebu.

Iako će Pripravničko sjemenište sv. Ivan Pavao II. u Rijeci svoje djelovanje započeti u prostorima Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. u Rijeci, koje će zbog zatvaranja Teologije u Rijeci kao područnog studija Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu aktivno djelovati samo još jednu godinu, ono je u svom djelovanju potpuno neovisno od djelovanja i organizacije Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. u Rijeci te ima zasebnu pravnu osobnost javne pravne osobe Katoličke Crkve, Riječke nadbiskupije, u skladu s kann. 116, §§ 1 i 2 i 238, § 1.

Pripravničko sjemenište sv. Ivan Pavao II. u Rijeci pravno zastupa rektor, kojemu je zadaća kao voditelju organizirati i koordinirati pripravničku etapu, kao prvu etapu svećeničke formacije, koja u pravilu ne može trajati kraće od jedne godine, a zbog posebnih se razloga koje valja prethodno razmotriti s riječkim nadbiskupom i biskupom dotičnog kandidata, može produžiti najdulje na još godinu dana.

Organizacija Pripravničkog sjemeništa sv. Ivan Pavao II. u Rijeci će biti napravljena u skladu s projektom pripravničke godine koji je sastavni dio ove odluke, a zadaća je rektora da u skladu s tim projektom, kao i drugim pravnim normama o kojima se govori u kan. 243, pripravi pravilnik Pripravničkog sjemeništa sv. Ivan Pavao II, u Rijeci.

S nadom da će Pripravničko sjemenište sv. Ivan Pavao II. u Rijeci uspješno izvršiti zadaće prve etape svećeničke formacije, pomažući kandidatima i Crkvi u razlučivanju između nastavka svećeničke formacije ili izbora nekog drugog životnog poziva, na ovu novu stvarnost u životu Riječke nadbiskupije i Riječke metropolije zazivam Božji blagoslov te zagovor Marije Majke Crkve pod čijim će zagovorom djelovati, sv. Vida, nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije i sv. Ivana Pavla II., pape čije ime nosi.

 

Mate Uzinić,

riječki nadbiskup koadjutor

Marko Gregić,

kancelar

(foto: Arhiva Riječke nadbiskupije)

Skip to content