Mons. Mate Uzinić predvodio svetu Misu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu
Kategorija:
Vijesti

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak 24. lipnja, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu slavljena je sv. Misa za obitelji i zajedničku delegaciju izaslanika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sudionike X. Svjetskog susreta obitelji. Predvodio ju je predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, a na liturgijskom slavlju sudjelovali su i hodočasnici s otoka Lošinja.

U propovijedi koja je bila naslonjena na pročitane svetopisamske tekstove ( Ez 34,11-16; Ps 23,1-6; Rim 5,5-11; Lk 15,3-7) nadbiskup je kazao kako ‘pismoznanaca’ i ‘farizeja’ na žalost ima i danas. Često i lako prepoznajemo se u njima i potrebno je da nam Isus progovara kroz parabole i prispodobe o tome, ne kakvi bismo mi trebali bi, nego kakav je on. Na to nas upućuje i svetkovina Presvetog Srca Isusova koja nas poziva biti savršeni poput našeg nebeskog oca. Ona nam objavljuje kakav je naš Bog, no na žalost ono naše ‘biti farizej i pismoznanac’ skriva istinu o Bogu koja onda postaje opravdanje da i mi budemo drugačiji, nego onakvi kakvi bismo trebali biti da smo spoznali tu istinu.

Podsjetio je na dokument pape Franje upućen mladima: „Krist živi – Christus vivit (D-184)“, i prvu od tri važne poruke: Bog te ljubi! Ne generalno, nego osobno – Bog Te ljubi. To izražava i svetkovina Presvetog Srca Isusova iz koje proizlaze i ostale poruke koje nam Bog upućuje, kazao je propovjednik. Izdvojio je anegdotu, susret pape Franje i starije, ali vrlo ponizne žene koju je Sveti Otac pitao želi li se ispovjediti. Nakon potvrdnog odgovora starice, Papa je ušao u razgovor s njom o svrsi sakramenta pomirenja i Božjem milosrđu, te od žene dobio odgovor da ‘Bog sve oprašta i ako Gospodin ne bi sve oprostio, svijet ne bi postojao.’ To je mudrost koju daje Duh Sveti. Unutarnja spoznaja Božjeg milosrđa. Ne zaboravite riječi da se Bog nikada ne umara opraštati, rekao je mons. Uzinić.

U liturgijskim čitanjima toga dana propovjednik je naveo primjere neograničene Božje ljubavi izdvojivši između ostaloga iz Pavlove poslanice Rimljanima da ‘ljubav je Božja razlivena u srcima našim’ te ‘dok mi još bijasmo nemoćni, Krist je, već u to vrijeme, za nas bezbožnike umro.’ Bog ovdje pokazuje svoju ljubav prema nama – dok još bijasmo grešnici – i nije lako razumjeti tog pastira.  U tom smislu, nadbiskup je podsjetio na riječi pape Franjo mladima da Bog nije hard disk koji pamti njihove pogreške, nego je milosrdni otac koji se raduje njihovim uspjesima i primjećuje njihove pokušaje. On je milosrdni otac koji čeka izgubljenog sina, ne kako bi ga pogrdio, nego spasio i zagrlio, kako bi se radovao zbog njega.

Apostrofirajući nizozemskog katoličkog svećenika Michaela Jozefa Henrija Nouwena o toj božjoj radosti, poručio je da se Bog raduje, ne zato što su se riješili svjetski problemi ili se tisuću ljudi obratili, nego jer se pronašlo jedno dijete koje je bilo izgubljeno. Bog ne stoji po strani čekajući grešnike, šireći ruke i govoreći: „Dođi k meni“. Umjesto da stoji i čeka, On kroči naprijed i traži poput pastira izgubljenu ovcu. Postavši čovjekom, krenuo je u potragu za grešnicima, poručio je mons. Uzinić dodavši da je to važno gledati u kontekstu sudjelovanja na X. Svjetskom susretu obitelji. Slušajući različita svjedočanstva, teme i iskustva, možemo primijetiti kako u pozadini imaju neku izgubljenost. Stalno se radi o potrebi Crkve koja propovijeda Boga koji traži izgubljene, da za te i takve nađe rješenje, a rješenje je uvijek ponovo krenuti u potragu za izgubljenima. To je Crkva pape Franje – ‘poljska bolnica’ koja ne stoji na jednom mjestu i čeka da joj se donesu povrijeđeni, nego ide po ‘ranjenike’. Upozorio je da koliko god je to stil o kojemu Crkva našega vremena razmišlja, osjeća će da taj stil nije lako prihvatiti. Kao primjer naveo je prvo svjedočanstvo na Festivalu obitelji koji se održao na X. Svjetskom susreta obitelji i koje je neke neugodno iznenadilo. Izdvojena je obitelj koja u početku zajedničkog života nije sklopila bračnu vezu, ali i danas nije regulirala bračni status. Očekivalo se da će Papa pozvati obitelji čiji supružnici su u braku, no izdvojena je ‘nesavršena obitelj’, a sa željom da nas se potakne na prihvaćanje takvih. To je aktualizirano u smjernicama Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, upućene svećenicima i crkvenim zajednicama, u primjeni VIII. poglavlja postsinodske apostolske pobudnice pape Franje „Amoris laetitia“: https://www.ri-nadbiskupija.hr/2022/ususret-svima-bez-iznimke-al-309/  No, komentari su da takav stil pastorala nailazi na otpor onih koji pomalo razmišljaju farizejski i imaju pismoznanski stil kojim bismo, da mi pišemo Isusove prispodobe, vjerojatno drugačije posložili stvari, upozorio je mons. Uzinić. Važno je otkriti kakav je naš Bog, a on je dobri pastir koji ide u potragu za svakim, kako bismo se u svojoj izgubljenosti prepoznali u onima koje on traži i skupa s njim ili u njegovo ime krenuli u potragu za braćom i sestrama. A možemo im pomoći  samo ako im pokažemo i objavimo svojim ponašanjem i životom, a to uključuje i riječi, onakvog Boga kakav je On jest, kakav nam se objavio i kakvoga nam pokazuje današnja svetkovina.

Foto: Vatikan News

Zaključujući je izdvojio još jedno svjedočanstvo s Festivala obitelji, María Paule Casanove iz Argentine koja se bavi pastoralom s ovisnicima o drogama. Ona je rekla: „Mi ne ozdravljamo osobe koje nam dolaze. Mi ih ljubimo, jer ih mi ljubimo, mi ih ozdravljamo.“ To je ono što je Bog učinio nama i mi to možemo činiti jedni za druge. Ne možemo ozdravljati i riješiti sve situacije, kao ni učiniti da svijet postane bez problema i patnji. To ne možemo napraviti, ali možemo ljubiti. U mjeri u kojoj ćemo ljubiti, u toj ćemo dati doprinos Ljubavi kojom smo ljubljeni da se može ostvariti u nama i po nama drugima. Bit će tada na nebu velika radost jer se Bog raduje nad svakim od nas. Jer Bog ljubi svakoga od nas. On u Isusu Kristu, u današnjem evanđelju, opisuje sebe i svoje poslanje. Ide u potragu za svakom izgubljenom ovcom, ne zato da bi osudio, ne da bi izgrdio, nego da bi je zagrlio, stavio na svoja ramena i spasio. To je Bog sa srcem. Srcem koje danas slavimo kao Presveto Srce Isusovo. To je srce široko srce, šire od onoga kojega mi imamo. Pokušajmo danas, slaveći Srce Isusovo, promatrati širinu koju Bog ima za svakoga, kako bi i naše srce postalo široko, poput srca Isusova u kojemu ima ljubavi za svakoga, zaključio je mons. Uzinić.

Nadbiskup će u subotu 25. lipnja s obiteljima i izaslanicima sudjelovati na liturgijskom slavlju kojega će na Trgu sv. Petra predvoditi papa Franjo, a X. Svjetski susret obitelj bit će zaključen u nedjelju 26. lipnja sv. Misom koju će također predslaviti Sveti Otac.

 

Skip to content