Marija promišlja i sluša Božju riječ
Kategorija:
Vijesti

Gospa Žalosna proslavljena je 15. rujna u riječkoj prvostolnici kao suzaštitnica katedralne crkve. Misu je predvodio nadbiskup koadjutor Mate Uznić, a slavio je u zajedništvu s rektorom katedrale mons. Mariom Tomljanovićem, kanonicima i svećenicima gradskih župa.

„Marija je izabrana, posebna žena, s posebnim poslanjem“, rekao je u propovijedi nadbiskup istaknuvši kako je očito da je nju Bog, koji ljubi svakoga čovjeka, posebno ljubio. „To je ipak nije lišilo životne patnje i križeva“, rekao je nadbiskup, ali joj je ljubav Božja i ljubav prema Bogu pomogla da sve to drugačije prihvaća. Podsjetio je na 7 Marijinih žalosti, potresnih događaja koji se mogu iščitati u Svetom pismu. Prikazao ih je u svijetlu aktualnih patnji i nepravdi koje muče današnjeg čovjeka, posebno one slabe i nezaštićene.

Nadbiskup je podsjetio i na 6 tematskih cjelina u kojima su evanđelisti zapisali što Marija govori. Svaka od njih poticaj je vjernicima da nasljeduju njezin primjer vjere i pouzdanja u Boga. No, najznačajnija je 7. Marijina poruka, rekao je nadbiskup Uzinić, a to je kad ona ništa ne govori nego promišlja i sluša Božju riječ. „Nasljedujući Mariju, pokušajmo i mi biti njezina djeca“, zaključio je nadbiskup.

Na kraju mise, vjernici koji su se okupili u katedrali slaviti Gospu, zadržali su se pred njezinim kipom i uputili joj svoje molitve.

Skip to content