Kako ćemo svijet graditi, ovisi u kojoj mjeri ćemo se ugledati na Mariju
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić predvodio je u petak 11. veljače, u povodu Svjetskog dana bolesnika, svečano liturgijsko slavlje za bolesnike u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci. Pozdravnu riječ Ocu Nadbiskupu, članovima Organizacijskog odbora proslave Svjetskog dana bolesnika i okupljenim vjernicima uputio je župnik, fra Eugen Pavlek. Pod misom su svećenici, u zajedništvu s nadbiskupom Devčićem, bolesnicima podijelili sakrament bolesničkog pomazanja.

U propovijedi nadahnutoj svetkovinom Gospe Lurdske koja se istoga  dana slavila, mons. Devčić podsjetio je na povijest štovanja ove svetkovine kazavši da su se od prvog ukazanja Gospe djevojčici Bernardici, čudesna ozdravljenja događala kroz povijest, a događaju se i danas. Marija je zdravlje bolesnih. Marija je prva Božja suradnica koja je od Boga dobila ulogu da bude ona koja će ozdraviti svijet, odnosno da će Bog po njoj ozdraviti svijet. To će učiniti tako što će Marija začeti pod Duhu Svetom i roditi Isusa – Spasitelja svijeta, obnovitelja svijeta, koji je došao uništiti grijeh  i posljedice grijeha. To je učinio na način da je postao jedan od nas, u svemu jednak osim u grijehu, rekao je propovjednik.

Isus nas poziva, potiče i obvezuje nastaviti njegovu borbu nad grijehom i svemu onome što ga uvjetuje: neposluh Bogu, nepoštivanje Božjih zapovijedi, a osim toga, grijeh se pojavljuje ako si čovjek umisli da je bog, upozorio je mons. Devčić.  Gospodin je zato podigao jednu ženu koja je, milošću Božjom,  otpočetka do kraja ostala bezgrešna. “Kako je to ona mogla, a mi ne možemo? Tako što je otvoreno i spremno prihvaćala volju Božju. Iako nije sve shvaćala, imala je povjerenja u Boga i Njegovu volju bezuvjetno je prihvaćala.”

Ta poslušnost Bogu preuvjet je nama da budemo Božji suradnici na što nas Goaspodin poziva. Marija nam je putokaz. “Marija nam pokazuje kako čovjek može sačuvati zdravlje i kako svijet može ozdraviti, a to je da budemo Božji suradnici. Tada neće biti ratova, zagađenosti i svega onoga što uništava život na zemlji.” Zbog toga je potrebno mijenjati stil života, a u skladu s Božjim zapovijedima i po uzoru na Mariju. Ona je ‘početak boljega svijeta’, a kako ćemo taj svijet graditi ovisi u kojoj mjeri ćemo se ugledati na Mariju, zaključio je nadbiskup Devčić.

Skip to content