Hospicij nastavlja s djelima ljubavi i milosrđa
Kategorija:
Vijesti

Prije 9 godina, posljednjih dana mjeseca siječnja, riječki Hospicij, još uvijek jedina samostalna ustanova za palijativnu skrb u sustavu javnog zdravstva u Hrvatskoj, primio je prve korisnike. Djelatnici Hospicija obljetnicu su 28. siječnja proslavili misom koju je u kapeli bogoslovnog sjemeništa, tik uz Hospicij, predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić koji je kao poglavar mjesne Crkve prije 9 godina imao mudrosti i hrabrosti za pokretanje ovog projekta. Iako su proteklu godinu dana obilježile promjene u vodstvu ove ustanove, ona je jednako požrtvovno nastavila s djelima ljubavi i milosrđa zbog kojih je od samih početaka nadaleko bila na dobrom glasu. Nakon što je prije nešto manje od godine dana istekao mandat prvoj ravnateljici s. Danieli Orbanić, njezinu dužnost je privremeno preuzeo vlč. Đuliano Trdić, a u listopadu je za novu ravnateljicu izabrana s. Leopolda Ivković.

Zbog protuepidemiloških mjera niti ove godine nije bilo moguće na proslavu pozvati predstavnike svih civilnih institucija i ustanova koje pomažu rad ove ustanove, a koje svjedoče koliko je Hospicij kvalitetan i potreban. Brojni su oni koji su u njemu proveli posljednje dane svojega zemaljskog života, tu pronašli mir i ljubav, olakšanje tjelesnih patnji i duhovnu snagu za prelazak u vječni život. Iz tog je razloga Riječka nadbiskupija snimila video prilog o radu Hospicija dostupan na web stranicama i Youtube profilu Riječke nadbiskupije. U video je s. Leopolda uputila zahvale svima koji pomažu rad ove ustanove.

To su prije svega ustanove u sustavu javnog zdravstva, riječki KBC i Dom zdravlja, zatim i Ministarstvo zdravstva koje pokriva većinu troškova, od velike je važnosti i potpora Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke te drugih jedinica lokalne uprave, a dragocjena i pomoć udruga i pojedinaca koji, svako na svoj način, žele dati svoj doprinos. Zahvala svakako ide i prvoj ravnateljici Hospicija s. Danieli Orbanić, koja je iskustvom u njezi bolesnika i naobrazbom o palijativnoj skrbi postavila visoke standarde rada u ovoj ustanovi.

Proslava obljetnice uvijek je prilika za prisjećanje na kojim je vrijednostima ustanova utemeljena i zahvalu svima koji su u tome sudjelovali i koji danas nastavljaju graditi na tim temeljima. Učinio je to i nadbiskup u propovijedi podsjetivši okupljene djelatnike na čelu s ravnateljicom na razdoblje u kojem se ideja o osnivanju Hospicija počela ostvarivati.

Nadbiskup je riječi zahvale i poticaja uputio i sadašnjem osoblju Hospicija zazvavši Božji blagoslov da novom vodstvu i svim djelatnicima, jednako kao i do sada, podari milosti ljubavi prema bližnjima, stručnost u radu s korisnicima i duhovnu snagu da dosljedno i vrijedno ustraju u svom plemenitom poslanju. „Ne možemo ljubiti Boga, ako ne ljubimo brata čovjeka“, rekao je nadbiskup zaključivši kako se ta ljubav vjerno očituje u radu Hospicija.

Ravnateljica Hospicija s. Leopolda za pomoć radu ove ustanove zahvaljuje:  

1.       DJELATNICIMA HOSPICIJA

2.       NDB MONS. MATI UZINIĆU

3.       NDB MONS. IVANU DEVČIĆU

4.       FRA TOMISLAVU ŠANKU

5.       PROF. DR. SC. LIDIJI BILIĆ-ZULLE, SPEC. MED. BIOKEM.

6.       MARTINI BAIOCCO, DIPL. SOC. RAD.

7.       REKTORU BOGOSLOVNOG SJEMENIŠTA VLČ. MARIU GERIĆU I BOGOSLOVIMA

8.       KBCRI, RAVNATELJSTVU NA ČELU S RAVNATELJEM PROF. ALENOM RUŽIĆEM I GLAVNOJ SESTRI KBC-A SNJEŽANI JURIČIĆ TE SVIMA IZ NAMA SURADNE USTANOVE KOJI PODUPIRU HOSPICIJ

9.       ZAVODU ZA INTEGRIRANU I PALIJATIVNU MEDICINU KBCRI – PROČELNICA PROF. DR. SC. KARMEN LONČAREK, DR. MED. I SVIM ČLANOVIMA NJEZINOG TIMA

10.   NZJZ PGŽ NA ČELU S PROF. VLADIMIROM MIĆOVIĆEM I GLAVNOM EPIDEMIOLOGU DR. DOBRICI RONČEVIĆU

11.   PGŽ-U NA ČELU S ŽUPANOM I PROČELNICOM ZA ZDRAVSTVO

12.   GRADU RIJECI NA ČELU S GRADONAČELNIKOM I PROČELNICOM ZA ZDRAVSTVO

13.   DOMU ZDRAVLJA PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE NA ČELU S RAVNATELJEM DOC. VLADIMIROM MOZETIČEM I GLAVNOM SESTROM ROZMARI TUSIĆ

14.   MOBILNIM PALIJATIVNIM TIMOVIMA PGŽ-A NA ČELU S DR. BOŽIDAROM KANDŽIJOM I VODITELJICOM

15.   HZZO-U, NAPOSE PODRUŽNICI RIJEKA NA ČELU S DR. AVELINOM BARETIĆEM

16.   CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB RIJEKA

17.   HRVATSKOM KATOLIČKOM DRUŠTVU MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA – OGRANAK RIJEKA

18.   UDRUZI LA VERNA I SMART

19.   VLČ. MR. SC. ĐULIANU TRDIĆU, DR. MED.

20.   DANIELI ORBANIĆ NA SVEMU ŠTO JE NAPRAVILA ZA HOSPICIJ

Skip to content