Božićni susret mons. Uzinića i sestara Družbe Presvetog Srca Isusova
Kategorija:
Vijesti

Tradicionalno, početkom nove godine riječki nadbiskupi o blagdanu Božića posjetili bi sestre Družbe Presvetog Srca Isusova u Kući matici na Donjoj Drenovi u Rijeci. Nastavljajući tu lijepu tradiciju, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić pohodio je u nedjelju 2. siječnja zajednicu sestara na Donjoj Drenovi i zadržao se s njima na zajedničkom doručku. Susretu je nazočio generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. Mario Tomljanović.

Dvadesetak sestara dočekale su nadbiskupa u blagovalištu Kuće matice,  a zatim je vrhovna predstojnica s. Dobroslava Mlakić, uputila pozdrave uime svih sestara izrazivši radost zbog njihova posjeta. Istaknula je da sestre puno mole kako za opću Crkvu, tako i našu mjesnu Riječku Crkvu i u svojim molitvama  neprestano prate Nadbiskupa, osobito u ovim sada izuzetnim prilikama i događanjima u  Crkvi i društvu u kojima se svi nalazimo, a koje su uzrokovane pandemijom koronavirusa. Dodala je da gotovo dvije godine u Kući matici sestre imaju svaki dan cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Na kraju je nadbiskupu Uziniću preporučila  u molitve cijelu Družbu i sve njezine potrebe. Mons. Uzinić čestitao je sestrama Božić i zaželio puno Božjeg blagoslova. Zahvalio im je za suradnju kao i za sve što su činile i čine u Riječkoj Crkvi potaknuvši ih da ustraju u istom duhu, preporučivši se u njihove molitve.

Svetu Misu mons. Uzinić služio je u župnoj crkvi BDM Karmelske na Donjoj Drenovu uz suslavitelje vlč. Maria Tomljanovića, župnika vlč. Dražena Volka i vlč. Gorana Žana Lebović Casalongu. U propovijedi nadahnutoj liturgijskim čitanjima i božićnim vremenom, upozorio je kako je svetkovina Božića danas postala više društveni, nego obiteljski ili crkveni blagdan. To sa sobom nosi posljedice. Izgubili smo iz vida bitno – otajstvo, a ostao je mit, lijepa priča koja je markentinški vrlo upotrebljiva, kazao je mons. Uzinić. Istaknuo je da bor i darovi nisu bit Božića, nego rođendan Djeteta Isusa. Liturgija božićnog vremena to želi vratiti i zato se već treći put nudi Ivanovo evenđelje u kojemu se nudi otajstvo Isusa Krista, osobito rođenje. Liturgija dana (Sir 24,1-3.8-12; Ps 147,12-15.19-20; Ef 1,3-6.15-18; Iv 1,1-18) želi nas vratiti na otajstvo Božića. To otajstvo jest da je Bog odlučio solidarizirati se s nama, postati jedan od nas, uzeti dio našeg života da bismo mi kasnije uzeli dio njegovog za kojega smo stvoreni, rekao je propovjednik.

Govoreći o evanđeoskom ulomku i izrazu „Riječ“ koja opisuje otajstvo, istaknuo je poruku pape Franje za 55. Svjetski dan mira u kojoj govori o tri bitna puta za uspostavu mira: međugeneracijski dijalog, obrazovanje i rad. Dijalog je usko povezan uz  „Riječ“ koja je tijelom postala, jer je Bog postao jedan od nas kako bi obnovio dijalog kojega smo s Njime izgubili i vratio povjerenje u Boga kojega smo grijehom izgubili, pojasnio je propovjednik. Mons. Uzinić izdvojio je rečenicu iz evanđeoskog ulomka: „..onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja“, pojasnivši da oni koji Riječ primaju, omogućeno je postati sinovi i kćeri Božje. S druge strane, podsjetio je i na rečenicu koja prethodi navedenoj: „K svojima dođe i njegovi ga ne primiše.“ To su oni koji ne žele ostvariti taj dijalog, poručio je mons. Uzinić. U nastavku je naglasio da dijalog koji nam omogućuje stupiti u otajstvo Božića jest molitva. No, ta molitva – dijalog s Bogom, nije samo nabrajanje, nego otvaranje samoga sebe za Boga. Samo tako možemo usvojiti Božje osjećaje – osjećaje ljubavi prema Bogu, sebi, ali i jedni drugima.

Propovjednik je objasnio i da je Riječ pod Duhu Svetom tijelom postala.  Taj Duh Sveti koji je Bogu  omogućio da se nastani u nama, omogućuje i nama, običnim ljudima, da u otvorenosti toj Riječi i darovima, primamo milost, razvijamo se i činimo da po nama On nastavlja biti vidljiv u ovome svijetu.

Zaključujući je kao priliku za to istaknuo sinodalni proces koji je u tijeku. Sinodalni hod jest dijalog koji nam treba omogućiti čuti jedne druge, pa i one izvan Crkve i na rubovima Crkve. To znači čuti Duha Svetoga i čuti Boga koji se i danas uobličuje u Riječi. Tako ćemo tu Riječ moći ponuditi svakome – riječ prihvaćanja, poručio je mons. Uzinić.

Misno slavlje je uzveličao je župni zbor pod ravnanjem mo. Anite Rončević uz pratnju na orguljama mo. Stipe Bilića. Nakon sv. Mise, nadbiskup Uzinić zadržao se u ugodnom razgovoru s članovima župnog zbora, župnikom i župnim suradnicima.

Skip to content