30. obljetnica Svjetskog dana bolesnika u Riječkoj nadbiskupiji
Kategorija:
Vijesti

U povodu obilježavanja 30. obljetnice Svjetskog dana bolesnika u Riječkoj nadbiskupiji, predsjednica Organizacijskog odbora, mr. sc. Asja Valković-Mika, dr.med.spec. nuklearne medicine, uputila je prigodno pismo o povijesti obilježavanja ovog važnog dana na nadbiskupijskoj razini. Pismo prenosimo u cijelosti:

Blagopokojni Sveti Otac Ivan Pavao II utemeljio je Svjetski dan bolesnika kojega Katolička Crkva slavi od 1992. godine na dan 11. veljače – dan kada se 1858. godine Blažena Djevica Marija ukazala djevojčici Bernardici iz Lurda.

Obilježavanje Svjetskog dana bolesnika u Rijeci ima i duhovnu i svjetovnu dimenziju, a  započinje 1992 godine u Domu zdravlja Rijeka na prijedlog dr. Darka Jakovca. Prva sjednica za obilježavanje Svjetskog dana bolesnika je održana je 17. studenog iste godine u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Osnovan je Organizacijski odbor u kojem sudjeluju: Riječka nadbiskupija, predstavnici KBC Rijeka, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Nastavni zavod za zaštitu zdravlja PGŽ, Dom zdravlja PGŽ i Medicinska škola Rijeka u Rijeci. Pokrovitelji su Primorsko-goranska županija i Grada Rijeka. Za  predsjednicu jednoglasno je izabrana prim dr. Blaženka Kozulić, zamjenica dr. Asja Valković Mika i tajnik dr. Aldo Valković. Obilježavanjem Svjetskog dana bolesnika željeli smo i želimo  dalje poticati izgradnju boljeg, sigurnijeg i humanijeg društva u kojemu siromašni, bolesni, svi koji na bilo koji način trpe, koji su u nevolji i trebaju pomoć, budu u središtu naše pažnje kako se nitko ne bi osjetio zaboravljen.

Aktivnosti Odbora su mnogobrojne:  Dr. Aldo Valković izradio je logotip za pozivnice, vlč. Anton Šuljić, prof. uradio  je grafički izgled  plakata. Svake godine priređujemo tribinu, uvijek na temu koju u svojoj poruci povodom Dana bolesnika upućuje Sveti Otac  uz suglasnost riječkog nadbiskupa. Na tribini uz mnoge sudionike imali smo u umjetničkom dijelu nastupe: zbora „Schola medica“ Medicinske škole u Rijeci, Liječnički pjevački zbor Rijeka, Zbor mladih riječke nadbiskupije.  Zalaganjem Prof. Ante Škrobonje  godine 1998. tiskana su u časopisu  „Medicina“  predavanja koja su održana na tribini. Desetu godinu Svjetskog dana bolesnika obilježili smo velikom akcijom prikupljanja sredstava za telefonski aparat – alarmni uređaj TT 90 za korištenje službe HALO POMOĆ, koju su po prvi puta u Hrvatskoj 2001. godine uspostavili i organizirali Zajednica društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije i Grad Rijeka. Veliki trud u organizaciji obljetnice uložili su prof.dr.sc. Miljenko Kapović i dr. Radovan Šoljaga organizacijom donatorske predstave u HNK „Ivan pl. Zajc” izvedbom operete „Momci na brod“.

Na sastanku organizacijskog odbora za obilježavanje svjetskog dana bolesnika 2004. ponovno, nakon 10 godina, pokrećemo ideju o izgradnji hospicija u Rijeci, razmišljamo i o osnivanju Centra za palijativnu skrb. Od 2005. godine u svibnju imamo duhovnu obnovu u Nadbiskupskom dobru u Lovranu sa ženama oboljelim od karcinoma dojke koje su okupljene u udruzi „Nada“. Služi se sveta Misa i organizira prigodan umjetnički program u organizaciji Udruge Sv. Vinka Paulskog. Veliki trud 2006 godine uložio je dr. Radovan Šoljaga s djelatnicima Medicinske škole Rijeka u Rijeci u izdavanju knjige SVJETSKI DAN BOLESNIKA Rijeka, 1993-2005. Povodom 20-te obljetnice obilježavanja Svjetskog dana bolesnika u HNK „Ivan plemeniti Zajc” izvedena je „Maskarada“ Mihaila Jurjeviča Ljermontova. Dio sredstava od prodanih karata donirali smo Hospiciju u Rijeci Marija Krucifiksa Kozulić.

Svake godine posjetimo nemoćne i bolesne u Domu za starije osobe „Kantrida“ kao i  bolesnike u Psihijatrijskoj bolnici Lopača gdje se služi sveta Misa. Posjetili smo  djecu s posebnim potrebama u njihovoj Udruzi, pomogli smo bolesnima od multiple skleroze, posjetili Dom za nezbrinutu djecu “Ivana Brlić Mažuranić“ u Rijeci, organizirali predavanja djeci u OŠ o problemu ovisnosti. Koliko nam je moguće, koliko nam sredstva dozvoljavaju nekome pomognemo materijalno, nekome s prigodnim predavanjima. Tako u biti djelovanje Organizacijskog odbora za obilježavanje Svjetskog dana bolesnika traje cijelu godinu, a naglašenije u danima oko blagdana Gospe Lurdske. Uvijek se na blagdan slavi sveta Misa za bolesnike. Pažljivim ophođenjem prema bolesnicima umanjujemo im strah od bolesti,  jačamo povjerenje i poštovanje u zdravstveno osoblje te vjeru i nadu u izlječenje.

Težnja nam je da obilježavanje Svjetskog dana bolesnika ne bude samo manifestacija toga dana, nego da je prate i prihvate svi relevantni sudionici u društvu.

 

Predsjednica Organizacijskog odbora

za obilježavanje Svjetskog dana bolesnika u Rijeci

Mr.sc.Asja Valković-Mika, dr.med.spec. nuklearne medicine

(Foto: Arhiva Riječke nadbiskupije)

 

 

 

 

Skip to content