Župa Rukavac proslavila svog nebeskog zaštitnika sv. Luku ev.

U povodu proslave sv. Luke ev., nebeskog zaštitnika Župe Rukavac, svečano liturgijsko slavlje u nedjelju 17. listopada u župnoj crkvi predslavio je riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić u zajedništvu s generalnim vikarom Riječke nadbiskupije vlč. Mariom Tomljanovićem, župnikom o. Zrinkom Nikolićem i drugim svećenicima. U propovijedi nadahnutoj životom i djelom sv. Luke te sinodalnim procesom koji je toga dana otvoren u Riječkoj nadbiskupiji, istaknuo je kako je za Crkvu i kršćane važno vršiti poslanje koje im je Bog povjerio.

Često želimo sami sebe staviti na veći položaj, pa i sama Crkva želi imati veći utjecaj na svjetska zbivanja, društvo i društvene odnose, no ono što činimo, način na koji Crkva treba vršiti poslanje jest – služenje. Želimo li biti prvi i preuzeti odgovornost, to možemo i smijemo samo na jedan način – na način služenja, rekao je mons. Uzinić. Kao primjer za nasljedovanje naveo je riječi Isusa Krista: „Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi.“ (Mk 10, 45) To nam je svojim djelima pokazao Gospodin, no, jesmo li mi takvi? Svoju ulogu kršćana koju imamo društvu, prepoznajemo li kao priliku za služenje ili imamo druge želje i interese. Je li Crkva u svojoj zadaći služenja doista ona koja odgovara na taj poziv kojega joj je Gospodin dao? To su važna pitanja ovog trenutka, ovog vremena. To je razlog zašto je papa Franjo želio da uđemo u jedno razdoblje u kojemu ćemo promišljati kako biti kršćani u društvu i vršiti poslanju koje nam je povjereno, ali i kako biti Crkva u 21. stoljeća, kazao je propovjednik. „Zato je poduzeo inicijativu da iduća biskupska sinoda bude na temu sinodalnosti: ‘Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje’. Nakana je, budući da primjećujemo da mi kršćani ne odgovaramo na pravi način izazovima trenutka, kao i da Crkva na pravi način ne uspijeva izvršiti poslanje služenja, da u sinodalnom procesu slušamo jedne druge, ali i osluškujemo Duha Svetoga na svim razinama.“ Osim toga, nakana je donijeti određene odluke koje će nam pomoći da budemo doista ono što smo pozvani biti – pozvani smo služiti, istaknuo je propovjednik.

Govoreći o sv. Luki koji je bio član Crkve u njezinom prvom razdoblju postojanja i kao takav primjećivao ono dobro što Crkva nosi, ali i određene probleme s kojima se Crkva tada suočavala. Luka je uočio i načine na koje su se te poteškoće rješavale s ciljem da kršćani i Crkva mogu ispuniti zadaću služenja. Sveti Luka želi biti u zajedništvu s Crkvom na način da toj Crkvi koja ima poteškoća, dade svoj doprinos i sudjeluje u njezinom poslanju. Zato poduzima određene projekte koji su nam prikazali Isusa i Crkvu. Prvi projekt bio je napisati Evanđelje za konkretnu zajednicu u kojoj je živio i koja se suočavala s problemima. Luka im prenosi Isusa i pokazuje kakav je autentični Isus Krist s ciljem da Crkvi pomogne u ostvarivanju poslanja, poručio je mons. Uzinić. Kao drugi projekt naveo je Djela apostolska kojima je želio Crkvi svoga trenutka pokazati kakvi su bili počeci Crkvi. Iako je bila sastavljena od slabih i nesavršenih ljudi, ipak je ponijela Evanđelje u cijeli svijet.

Govoreći o važnosti sv. Luke za sinodalni proces, istaknuo je riječ ‘slušanje’. On nije osobno poznavao Isusa, ali je preko drugih upoznao Krista jer je slušao. Najprije je slušao Blaženu Djevicu Mariju koju je, kako predaje govore, naslikao na nekim slikama, no on je doista ‘naslikao’ BDM u svome Evanđelju i tako omogućio da ta ‘slika’ bude nadahnuće mnogim umjetnicima. On je evanđelista Isusovog djetinjstva, a sve zahvaljujući slušanjem Marije. Uspio je i svima nama dati Mariju kao model, uzor Crkve, kako bismo se i mi ogledati u njoj. Marija je jedna od nas i pokazuje nam kako živjeti poslušnost Bogu, donositi i rađati Isusa za ovaj svijet što je zadaća kršćana, rekao je mons. Uzinić. Dodao je da je osim Marije, Luka slušao i apostole. On nije mogao znati događaje iz Isusova života, prenijeti Kristove poruke, da nije slušao dvanaestoricu, osobito Petra. To slušanje uobličava u Evanđelje gledajući konkretne potrebe svog trenutka.

Kao posebnost nadbiskup Uzinić istaknuo je za sv. Luku da je on ‘evanđelista milosrđa’ što je poruka Crkvi ne samo Lukinog vremena, nego i našega. Naveo je primere prispodobe o milosrdnom Samaritancu koja je ujedno kritika religiji, svakoj koja zbog obreda i tradicije zaboravlja pobrinuti se za stranca, za bližnjega u potrebi. Treći koga Luka osluškuje jest Duh Sveti. On je evanđelista Duha Svetoga i jedini piše kako je Crkva nastala po Duhu Svetom. Sveti Luka nudi ohrabrenje za sve generacije koje se osjećaju slabima, pa i nama u Riječkoj nadbiskupiji. Nudi ohrabrenje svijetu u kojima je sve manje kršćana. Duh Sveti je tu. Njega treba slušati, njemu se otvoriti i s tom snagom ispuniti se tim žarom i krenuti bez straha. Slušanje je ono što bi trebalo biti glavna značajka sinodalnog puta koji je prošle nedjelje započeo u Rimu, a ove u svim partikularnim crkvama. Papa želi da taj proces slušanja od vjernika, Božjeg naroda, zato što kao i Luka ne možemo dati odgovor za izazov za naše poslanje kao Crkva, ako ne osjetimo i čujemo vas i ono što nam želite reći, poručio je propovjednik. Izrazio je nadu da će ovaj sinodalni proces, koji bi trebao biti proces slušanja, pomoći Crkvi i vjernicima ovog povijesnog trenutka u ‘pisanju Evanđelja’, ali ne riječima, nego da naši životi bude evanđelje. Na kraju ej potaknuo sve da budu oni koji ne gledaju sebe i svoj interes, nego sudjeluju u zajedništvu i poslanju Crkve. Budimo oni koji se trude ‘poslužiti’ ovom vremenu i svijetu u kojemu živimo, zaključio je mons. Uzinić.

Po završetku misnoga slavlja prigodan koncert održao je zbor „Štorija“.

Skip to content