Učenici u korizmi učinili vrijedna dobra djela
Kategorija:
Vijesti

IMGP3618Izborom najkreativnije oslikane Caritasove kutijice završena je korizmena sabirna akcija riječkog Caritasa koja je ove godine ponudila nove sadržaje. Tradicionalne korizmene kutijice u koje djeca i obitelji tijekom korizme sakupljaju svoje priloge za Caritas, ove su godine u suradnji Caritasa Riječke nadbiskupije i Katehetskog ureda podijeljene i učenicima koji pohađaju vjeronauk u školi, a prikupljena sredstva poslana su u 1. OŠ Petrinja koja je stradala u potresu. Akcija je završena 11. lipnja izborom najkreativnije kutijice koje su oslikavali učenici osnovnih škola.

Komisija koja je između 95 pristiglih kutijica s poticajnim porukama i crtežima morala izabrati najkreativniju, sastala se u prostorijama nadbiskupijskog Caritasa. Da izbor nije bio lagan govori činjenica da su odabrana 2 prva mjesta, jedan rad učenika viših razreda osnovne škole te jedan nižih razreda. Tako je izabrana kutijica jedne učenice ili učenika iz 3 a razreda OŠ Zamet te rad jednog od učenika 5 c razreda OŠ Ivana pl. Zajca. Vjeroučiteljice i vjeroučitelji već su u razredima napravili prvu selekciju, tako da je u Caritas pristigla po jedna kutijica iz svakog razreda. Članovi komisije složili su se da su svi pristigli radovi bili iznimno kreativni i zaslužuju pohvalu. Ipak, u uži izbor ušle su kutijice s crtežima i porukama koje se mogu koristiti kao predložak za tiskanje na kutijicama za sljedeću godinu, što je bio jedan od posebnih uvjeta natječaja.

Članovi komisije bili su Ornela Boseglav, profesorica likovne umjetnosti; Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekata u Novom listu; vlč. Mato Berišić, koordinator pastoralnih ureda i povjerenstava, Ines Turković, vjeroučiteljica te Ivica Plivelić, djelatnik Caritasa. Nadzor rada komisije provele su ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa s. Marija Faustina Kovačević i predstojnica Katehetskog ureda dr. Ksenija Rukavina Kovačević.

Ravnateljica je na početku susreta podsjetila na rezultate ovogodišnje korizmene akcije. Tijekom korizme učenici osnovnih škola prikupili su oko 45 000 kuna i taj je iznos riječki Caritas uplatio na račun 1. OŠ Petrinja. Škola je tim sredstvima te uz pomoć donacija Lions Distrikta 126 Hrvatska i Sisačko-moslavačke županije 24. travnja kupila novo dostavno vozio, kombi koji će služiti za dostavljanje užina i svega potrebnog u petrinjske područne škole.

Korizmena karitativna akcija obuhvatila je i učenike srednjih škola. Oni su pripremali „pakete prijateljstva“ kojima su željeli izraziti blizinu, suosjećanje i ljubav s djecom i njihovim obiteljima kojima su domovi stradali u potresu. Tako su u svojim razredima pripremili pakete s prehrambenim, higijenskim i drugim proizvodima koji bi mogli biti korisni njihovim vršnjacima u Petrinji, a u paketima su im ostavili i poklone i poruke podrške. U akciju se uključilo 8 srednjih škola i prikupljeno je 96 paketa koje je riječki Caritas 4. svibnja dostavio školarcima u Petrinji.

IMGP3588

Skip to content