Proslava zaštitnice župe u riječkoj Assunti
Kategorija:
Vijesti

IMGP4570Riječka župa Uznesenja Marijina proslavila je blagdan svoje zaštitnice večer uoči blagdana, 14. kolovoza, a misu je predvodio nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Tradicionalno, župa u središtu Rijeke svoju župnu proslavu priprema dan ranije, kako bi župljani, kao i tisuće drugih, na blagdan Velike Gospe mogli hodočastiti u Trsatsko svetište. Tradiciju odnosa i zajedništva Rijeke i Trsata potvrdio je i župnik mons. Sanjin Francetić. Nadbiskupu je na početku mise pozdrave dobrodošlice uputio župljanin Teodor Babarović.

Nadbiskup Uzinić u propovijedi je vjernicima predstavio Marijin primjer slušanja i čuvanja Božje riječi. „Božja riječ je izvor smisla i radosti čak i kada se čini da ne postoje razlozi za to. Na Kalvariji se tako činilo, da je sve besmisleno i da nema razloga za radost, ali Kalvarija je bila pravi razlog za radost.“ Marija se za to pripremala slušajući što Bog od nje očekuje. „Po Marijinom primjeru trebao bi se oblikovati svaki kršćanin“, rekao je nadbiskup.

Završio je mislima pape Pavla VI. koji je objasnio na koji bi se način trebalo događati nasljedovanje Marije i kako biti blaženi, što znači biti sretni, već ovdje i u vječnosti. „Djevica Marija je u konkretnim životnim okolnostima potpuno i s punom odgovornošću prihvaćala Božju volju“, zaključio je mons. Uzinić.

 

Skip to content