Predstavljena Papina poruka za Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U povodu UN-ovog Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, sveti otac Franjo uputio je poruku „Vi ste moji prijatelji“ (Iv 15, 14) koja je predstavljena 25. studenoga 2021. u Tiskovnom uredu Svete Stolice.

Papa u poruci ističe kako se želi direktno obraćati svakome tko ima oblik invaliditeta, kako bi im poručio da ih Crkva ljubi te ih treba za ispunjenje njenog poslanja u službi evanđelja. U pismu je Papa naglasio nekoliko poruka: “Isus je vaš prijatelj“; “Crkva je vaš dom“; “U teškim vremenima“ te “Evanđelje je za svakoga“.

Isus, naš prijatelj

Isus je na posljednjoj večeri apostolima rekao kako je naš prijatelj, ističe u poruci Papa. Njegove riječi govore i nama te rasvjetljuju otajstvo bliskog odnosa s njim kao pripadnici njegove Crkve. Mi kršćani primili smo dar: pristup Isusovom srcu i prijateljstvo s njim. Povlastica je to i blagoslov, to postaje naš poziv: pozvani smo biti Isusovi prijatelji, naglašava Sveti Otac u poruci.

Prijateljstvo s Isusom velika je utjeha. Može svakoga od nas pretvoriti u zahvalnoga i radosnog učenika, sposobnog pokazati kako naše krhkosti nisu prepreka za življenje i svjedočenje evanđelja.  Dapače, piše Papa, osobno prijateljstvo puno povjerenja s Isusom može biti duhovni ključ za prihvaćanje ograničenja koje svatko od nas ima te da budemo u miru s njima.

Crkva je vaš dom

Kako objašnjava u poruci Papa, krštenjem je svatko od nas postao punopravni član crkvene zajednice te poručuje: Crkva je uistinu vaš dom! Svi smo mi Crkva, jer je Isus odlučio biti naš prijatelj. Sinodski hod u kojem se nalazimo prilika je da naučimo kako Crkva nije zajednica ljudi koji su savršeni, već zajednica učenika na putu koji slijede Gospodina jer znaju da su grešnici i trebaju njegov oprost. Svatko od nas ima ulogu, nitko nije „višak“, dodaje Papa, te podsjeća vjernike da su i oni pozvani dati svoj doprinos na sinodskom putu.

Sveti Otac se osvrće i na tešku stvarnost mnogih osoba s invaliditetom, primjećujući kako je i dalje vrlo zastupljena diskriminacija na raznim društvenim razinama. Konkretno, stalna tendencija da se na invaliditet gleda kao vrstu bolesti, što je rezultat interakcije društvenih prepreka i osobnih ograničenja svakoga od nas, doprinosi odvajanju i stigmatizaciji.

Što se tiče života Crkve, najgori je oblik diskriminacije nedostatak duhovne skrbi, piše Papa. To se ponekad izražavalo negiranjem pristupa sakramentima. Crkveno učenje vrlo je jasno oko toga pitanja, naglašava Papa, navodeći kako je nedavno u Direktoriju za katehezu izričito navedeno kako nitko ne može uskratiti pristup sakramentima osobama s invaliditetom.

Kada smo suočeni s takvom diskriminacijom, poručuje Papa, upravo je naše prijateljstvo s Isusom koje je svatko od nas primio kao nezasluženi dar to što nas otkupljuje i pomaže nam da gledamo na razlike kao bogatstvo. Jer nas Isus nije zvao slugama, muškarcima i ženama s manje dostojanstva, već prijateljima, povjerenicima vrijedni spoznaje svega što je primio od Oca (usp. Iv 15, 15).

U teškim vremenima

Isusovo nas prijateljstvo štiti u teškim vremenima, nastavlja Papa. Svjestan sam kako pandemija bolesti Covid-19 i dalje ima ozbiljne posljedice u vašim životima, piše Sveti Otac, navodeći primjere mnogih studenata s invaliditetom koji se suočavaju s teškoćama u pristupu pomoći za učenje na daljinu, dugotrajnog prekida usluga skrbi u mnogim zemljama kao i bol odvojenosti od voljenih osoba za one koji su smješteni u pomoćnim objektima. Znajte da su vam Papa i Crkva napose blizu, ističe Sveti Otac.

Evanđelje je za svakoga

Naš poziv proizlazi iz našega prijateljstva s Gospodinom, podsjeća papa Franjo. On nas je izabrao da donosimo mnogo roda, rod koji će ostati (usp. Iv 15, 16). Poput pravoga trsa, želi da svaka grana, povezana s njim, donosi roda.

Evanđelje je i za tebe! To je poruka upućena svakome, riječ je utjehe koja istovremeno potiče na obraćenje, piše Papa, napominjući kako evanđelja svjedoče da kada god bi se osobe s invaliditetom susrele s Isusom, njihovi bi se životi dubinski promijenili te bi postali njegovim svjedocima.

Sveti Otac je posebno pozvao osobe s invaliditetom na molitvu. Gospodin pozorno sluša molitve onih koji imaju u njega povjerenje. Molitva je poslanje, poslanje dostupno svakome, a volio bih to poslanje na poseban način povjeriti vama, naglasio je papa Franjo. Ne postoji osoba tako krhka koja ne bi mogla moliti, slaviti Gospodina i pridati slavu njegovom Svetom Imenu i zagovarao spasenje svijeta. U znaku Svemogućega, otkrivamo kako smo svi jednaki.

Draga braćo i sestre, piše Papa na kraju poruke, danas su vaše molitve potrebnije više nego ikada. Vrijeme pandemije nam je jasno pokazalo kako smo svi krhki i ranjivi. Otkrili smo kako se nalazimo u istoj lađi, krhki i izgubljeni, ali istovremeno važni i potrebni; svi smo pozvani zajedno veslati. Prvotno ćemo to učiniti molitvom, to je nešto što svi možemo učiniti, naglašava papa Franjo.

(Vatican News – ps)

Skip to content