Predrasude su najčešći uzrok nesusretanja kršćana
Kategorija:
Vijesti

DSCN0765Započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Ovogodišnja tema Molitvene osmine za jedinstvo kršćana “Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda” (usp. Iv 15, 1 – 17), u svijest doziva zajednicu kao živu Crkvu koja bez molitve ne može opstati. To zajedništvo postiže se dijalogom, a taj put nije lak, jer je potrebno prihvatiti i ljubiti drugačije i druge, rekao je predsjednik Ekumenskog odbora Grada Rijeke i rektor katedrale sv. Vida mons. dr. Matija Matičić u ponedjeljak 18. siječnja predvodeći misno slavlje u riječkoj prvostolnici u povodu početka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Upozorio je kako su predrasude najčešći uzrok nesusretanja kršćana. Često neznanje stvara strah od drugog i drugačijeg, a taj straha rađa mišljenja koja su nerijetko pogrešna. Zato je potredno educirati se, susretati, na što svake godine upućuje Molitvena osmina za jedinstvo kršćana.

DSCN0784Prvi puta, a zbog epidemioloških mjera nužnih za sprječavanje zaraze koronavirusom, Ekumenski odbor Grada Rijeke donio je odluku da se program ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održi u kršćanskim zajednicama na način da svaka zajednica moli samo u svojoj crkvi. Govoreći o suradnji kršćanskih zajednica u gradu na Rječini, mons. Matičić poručuje da kako se kroz cijelu godinu, izuzimajući proteklu koju je obilježila pandemija koronavirusa, kršćani grada Rijeke, ali i predstavnici drugih religija susreću I surađuju na projektima koji su usmjereni na pomoć siromasima i potrebitima.

Ovim povodom, prije početka misnoga slavlja, u katedrali sv. Vida održano je cjelodnevno klanjanje na nakanu molitve za jedinstvo kršćana. Molitvena osmina bit će zaključena u nedjelju 24. siječnja u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” misnim slavljem kojega će u 11:00 sati predvoditi riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. U drugim kršćanskim zajednicama program će se odvijati prema rasporedu zajednice.

Skip to content