Susret laičkih društava, pokreta i zajednica aktivno uključenih u pastoral braka i obitelji

U organizaciji Vijeća HBK za život i obitelj i Vijeća HBK za laike u Trsatskom svetištu je u subotu 6. studenog održan susret predstavnika laičkih društava, pokreta i zajednica aktivno uključenih u pastoral braka i obitelji u hrvatskim (nad)biskupijama.

Susret je započeo u trsatskoj bazilici pokorničkim bogoslužjem i svečanim liturgijskim slavljem kojega je predvodio predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Suslavili su predsjednik Vijeća za laike HBK, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić i svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Tomislav Ćorluka.

Tijekom pokorničkog bogoslužja promišljalo se o Govoru o blaženstvima o kojima je mons. Uzinić govorio u kontekstu današnjeg vremena obrazlažući svaki ponaosob. Tako je, između ostaloga, govoreći o trećem blaženstvu: „Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju”, kazao kako Isus te riječi upućuje onima koji se u Boga pouzdaju i Njegovom planu. Kao primjer za nasljedovanje naveo je Blaženu Djevicu Mariju od koje možemo učiti kako to činiti. Također, peto blaženstvo – „Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe.“ – ukazuje nam na konkretna djela ljubavi, osobito u obiteljskim odnosima, rekao je mons. Uzinić.

U propovijedi nadahnutoj liturgijom dana, pozornost je usmjerio prema Pavlovim pozdravima iz Poslanice Rimljanima istaknuvši da sv. Pavao Crkvu osjeća kao obitelj i zbog toga svakoga oslovljava imenom i za svakoga ima poseban pozdrav.

U odnosima u kojima je Crkva razgranata nije moguće sve poznavati, kao što je to slučaj u obitelji, no pokušajmo jedni u drugima prepoznati braću i sestre. To je ono što će Crkvi ponovo dati ljepotu i sposobnost postati ono što ona jest – svjetiljka i zaštitnik obitelji, istaknuo je propovjednik.

Osvrčući se na pročitani evanđeoski ulomak (Lk 16, 9-15), a u kontekstu nastojanja Vijeća HBK za život i obitelj, kao i Vijeća HBK za laike da utječu na pozitivne promjene u društvu, upozorio je kako u tim nastojanjima često se previše emocija troši na velike planove, a potrebno je krenuti od onih najmanjih, odnosno samih sebe. Upozorio je kako se događa da upravo oni koji su najglasniji, nerijetko ne žive te promjene u svojim obiteljima. Mijenjajmo sebe kako bismo tako mogli krenuti dalje i biti sol i kvasac zemlje. To je najbolji pastoral kojega možemo dati. Naša zadaća jest mijenjati svijet, ali prije svega moramo mijenjati sebe. Mora se dogoditi naše obraćenje, poručio je mons. Uzinić.

Drugi dio programa održao se u Auli pape Ivana Pavla II. Pozdravne govore uputili su mons. Uzinić i mons. Devčić.

Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, riječki nadbiskup koadjutor istaknuo je važnost uključenosti vjernika laika u pastoralu obitelji te im zahvalio na njihovom zauzetom radu. Kako je jedna od sinodalnih tema ‘slušanje’, potaknuo je okupljene na taj vid suradnje kako bi u konkretnom trenutku biskupi, svećenici i vjernici laici mogli zajednički djelovati.


Na početku svog pozdravnog govora, predsjednik Vijeća HBK za laike, riječki nadbiskup mons. Devčić je istaknuo da mjesto održavanja ovoga susreta ne treba prepoznavati i cijeniti samo kao marijansko svetište, nego i obiteljsko. U kontekstu Godine obitelji „Obitelj Amoris Laetitia“, koja će završiti 26. lipnja 2022. proslavom X. svjetskog susreta obitelji u Rimu, podsjetio je na želju pape Franje da tijekom ove godine kršćanski navještaj o ljepoti i vrednoti obiteljske ljubavi stigne do kršćanskih obitelji širom svijeta.

„U tom smislu on govori i o potrebi ‘pastoralnog zaokreta’ koji je, prema njemu, nužan da bismo se, umjesto pretjerane usredotočenosti na bračne i obiteljske neuspjehe, usmjerili na ponovno otkrivanje i predstavljanje ljepote bračne ljubavi i obiteljskog život prožetog vjerom, hranjenog molitvom i življenog u zajedništvu Crkve. Da bismo u tome uspjeli, potrebno je uključiti bračne parove i obitelji u biskupijske i župne strukture obiteljskog pastorala, s ciljem da više budu subjekt nego objekt pastoralnog djelovanja.“


Godinu obitelji Amoris laetitia kao i njezine ciljeve i prijedloge za aktualizaciju na biskupijskim i župnim razinama predstavio je voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar Krešimir Hodžić. Kao važne korake naglasio je širenje sadržaja apostolske pobudnice „Amoris laetitia“, omogućavanje obiteljima da postanu aktivni nositelji obiteljskog pastorala, mladima posvijestiti važnost formiranja u istini ljubavi i sebedarju, naviještati kako je sakrament braka dar te proširiti pogled i djelovanje obiteljskog pastorala. Predstavljeno je dvanaest prijedloga za aktualizaciju Papine pobudnice, među njima nužnost uključivanja bračnih parova u biskupijske i župne strukture kako bi se uspostavio obiteljski pastoral te razvijanje programa pastorala starijih osoba. Predstavnici laičkih društava, pokreta i zajednica aktivno uključenih u pastoral braka i obitelji u hrvatskim (nad)biskupijama detaljnije su o ovome mogli pročitati u materijalu koji je za ovaj susret bio pripremljen sudionicima.

Ovom prigodom svoje aktivnosti predstavili su laička društva, pokreti i zajednice kao i iznijeli svoja iskustva. Godina obitelji inicijativa je pape Franje i bit će zaključena 26. lipnja 2022. X. svjetskim susretom obitelji u Rimu. Zbog važećih epidemioloških mjera dio sudionika susret je pratio i putem platforme Zoom sudjelovao na skupu.

Skip to content