Nastavak karizme sv. Vinka
Kategorija:
Vijesti

Sestre milosrdnice i članovi Udruge sv. Vinka Paulskog u Rijeci 27. rujna proslavili su svojeg zaštitnika sv. Vinka. Misu je u kapeli sestara milosrdnica predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić podsjetivši okupljene volontere i sestre kako je sv. Vinko zaštitnik svih karitativnih djela ljubavi. Pozdrav dobrodošlice uputila je s. Ana Marija Rakocija, provincijalna poglavarica.

Nadbiskup je u propovijedi istaknuo kako su Vinkova djela ljubavi već 4 stoljeća trajno prisutna po sestrama milosrdnicama koje nastavljaju brinuti za potrebite i bolesne sljedeći njegov primjer. „Sveti Vinko je, kako bi mogao pomagati potrebitima, osnovao Misijsku kongregaciju poznatu pod imenom ‘lazaristi’ koja je djelovala diljem Francuske, a zatim se još za života sv. Vinka proširila do Alžira, Tunisa i Madagaskara. Osim lazarista, s udovicom Lujzom de Marillac kojoj je bio duhovni vođa, osnovao je i Družbu milosrdnih sestara koja se posvetila pomaganju svima koji su u nevolji. U skladu sa svojim poslanjem, redovnice su njegovale bolesnike u bolnicama i kućama te brinule o beskućnicima i svima potrebitima ljudske pomoći i solidarnosti. Dakako, uz brigu za tijelo, one su se, vjerne karizmi svoga utemeljitelja, istovremeno skrbile i o njihovu duhovnom zdravlju, onda kao i danas.“

Da milosrdnice u Rijeci nastavljaju Vinkovo nasljeđe svjedoči i Kuća utočišta koju vode u sklopu svog samostana i u kojoj pružaju dnevni obrok za stotinjak korisnika. Pored toga obilaze i beskućnike na mjestima gdje se okupljaju te im osim hranom pomažu i na druge načine. U Kući utočišta brinu za njihovo zdravlje, higijenu i edukaciju. Vinkova karizma proteže se i na Udrugu sv. Vinka Paulskog u kojoj pomoć ljudima u potrebi pružaju volonteri. Valja se prisjetiti i da su sestre milosrdnice tridesetak godina bile usko povezane s radom nadbiskupijskog Caritasa i ostavile dubokog traga u njegovoj 50-godišnjoj povijesti.

Skip to content