Nadbiskup Uzinić zahvalio volonterima župnih Caritasa
Kategorija:
Vijesti

Tradicionalni susret volontera župnih Caritasa Riječke nadbiskupije održan uoči Nedjelje Caritasa, u subotu 11. prosinca, bio je odličan povod za prvi posjet nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića središnjoj nadbiskupijskoj karitativnoj ustanovi. Nadbiskup je misu slavio u crkvi sv. Ivana Krstitelja, a susret s volonterima i djelatnicima završen je druženjem u obližnjoj dvorani Caritasa. Predstavnici župnih Caritasa iz dvadesetak župa okupili su se prije mise na duhovnoj obnovi koju je predvodio vlč. Domagoj Duvnjak, a na početku susreta volontere je pozdravila i zahvalila im ravnateljica Caritasa s. Marija Faustina Kovačević.

U svom prvom obraćanju volonterima Caritasa nadbiskup Uzinić im je zahvalio za sve dobro što čine i što se stavili u službu onih u potrebi, istaknuvši kako svojim primjerom uprisutnjuju Krista u svojim zajednicama. „Vaše je poslanje slično onom Ivana Krstitelja koji je svojim suvremenicima ukazivao gdje mogu pronaći Krista. Pronalazeći vaše župljane koji su u potrebi vi ukazujete cijeloj zajednici gdje može pronaći Krista. Upravo u njima, u potrebitima. Pomažući njima, pomažemo Kristu“, rekao je nadbiskup.

Prije mise, vlč. Duvnjak u svojem je duhovnom nagovoru okupljene potaknuo da im motivacija za djelovanje bude krepost ljubavi. „Ona podrazumijeva da zatomimo sebe kako bi učinili dobro drugome.“ Uputio ih je da pritom njeguju čistoću nakane, kako ne bi došli u napast taštine i traženja nagrade, odobravanja, pa čak ni zahvale. „Molimo Boga da pročisti naše nakane, da sve što činimo, činimo iz ljubavi prema Njemu, ne tražeći zemaljske nagrade. Molimo ga da uzmognemo otvoriti srca njegovoj ljubavi kako bi ju mogli dijeliti drugima“, rekao je vlč. Duvnjak.

Nakon duhovnih poticaja karitasovi volonteri iznijeli su svoja iskustva i način djelovanja u svojim župama, sve s ciljem da primjeri dobre prakse budu nadahnuće i poticaj drugima. U većini župa volonteri Caritasa su oni koji, u suradnji sa župnikom pronalaze župljane u potrebi, posjećuju ih i nastoje im pomoći, lijepom riječi, susretom i materijalno. Materijalna pomoć odnosi se uglavnom na podjelu prehrambenih proizvoda, ali starijim i nemoćnim osobama, pogotovo samcima, jednako je važan susret i razgovor te spoznaja da netko od župljana, njihovih susjeda, misli na njih. Neke od župa imaju sredstva i za pomoć djeci, npr. plaćanjem školske marende, a nekoliko župljana župe Volosko sudjeluje u programu nadbiskupijskog Caritasa „Kumstva na daljinu“ i novčano pomaže dvoje djece.

Ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa istaknula je kako je iz svih djelatnosti župnih Caritasa vidljivo koliko volonteri rade sa srcem i ljubavlju, ali i vrlo domišljato pronalaze načine kako pomoći župljanima u potrebi. „Drago mi je što surađujete s lokalnom upravom, tvrtkama i poduzetnicima jer i na taj način ukazujete na zajedništvo u svojoj župi“, rekla je ravnateljica.

Na samom kraju susreta predstavnici župa preuzeli su pakete s prehrambenim proizvodima koje su pripremili djelatnici nadbiskupijskog  Caritasa. U ovoj tradicionalnoj predbožićnoj akciji, nadbiskupijski Caritas pripremio je 1000 paketa koji će biti dostavljeni župnim Caritasima i podijeljeni potrebitima u svim župama Riječke nadbiskupije.

Skip to content