Nadbiskup Devčić posvetio novi oltar i blagoslovio ambon i krstionicu u zlobinskoj crkvi
Kategorija:
Vijesti

WEB-Z1Župa sv. Ivana Krstitelja na Zlobinu proslavila je u četvrtak 24. lipnja blagdan svog nebeskog zaštitnika. Tim povodom riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svečano liturgijsko slavlje u župnoj crkvi i pod misom posvetio novi oltar i blagoslovio ambon i krstionicu. Suslavili su župnik vlč. Marko Šarić, župnik u Bakru vlč. Nikica Jurić, župnik u Praputnjaku vlč. Vjekoslav Đapić i đakon Luka Klarica.

U propovijedi nadahnutoj životom sv. Ivana Krstitelja mons. Devčić je kazao da je ovaj svetac bio jedan od mnogih koji nisu htjeli zatajiti svoju vjeru žrtvujući svoj život za Krista. Živio je dosljedno do kraja, u skladu s Evanđeljem i Božjim zapovijedima i zato danas moramo pogled uprijeti unatrag kako bismo u memoriji Crkve crpili snagu i poput naših prethodnika mogli svjedočiti Krista kao našeg Spasitelja, poručio je propovjednik.

WEN-Z3Ivan Krstitelj bio je prethodnik koji je pripravio put Gospodinu do naših srdaca. Bio je veliko svijetlo svijetu i primjer velike kršćanske vjere. Kao preteča Isusu, onaj koji nas je pripremio za Kristov dolazak, danas nas potiče na promišljanje kakvi smo mi preteče drugima, kazao je nadbiskup. Osobito se to odnosi na roditelje i način na koji pripremaju djecu za dolazak Isusa u njihova srca. Pozvani smo biti Isusove preteče, ali ne samo riječima, nego je to važnije svjedočiti životom. Vjernike je potaknuo na nasljedovanje sv. Ivana Krstitelja, sveca koji je krstio na rijeci Jordan, da po uzoru na njega pripremamo ljude na prepoznavanje Isusa kao svoga Spasitelja.

 

WEB-Z3Zaključujući je čestitao župljanima Zlobina župni blagdan i zahvalio svima koji su omogućili da ova zlobinska župna crkva dobije novi oltar, ambon i krstionicu. Vjernike je potaknuo na molitvu za nova duhovna zvanja, kao i da molitvom prate svećenike na njihovom svećeničkom putu.

Zahvalnu riječ Ocu Nadbiskupu, braći svećenicima i svim župljanima uputio je župnik vlč. Šarić. U godini kada se Zlobin prisjeća 50. obljetnice od smrti preč. Rude Miloša, zlobinskog župnika i mještanina, zahvaljujući Božjoj providnosti nabavljen je novi oltar i ambom, rekao je vlč. Šarić. Darovatelji žele ostati anonimni, a za izradu krstionice zaslužni su župljani i Grad Bakar na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Klarićem koji je sudjelovao na misnom slavlju. Oltar, krstionica i ambon radovi su magistra umjetnosti Silvestera Ninića koji ih je izradio od bračkog kamena s motivima u plitkom reljefu i minimalističkoj maniri. Zahvalnu riječ vlč. Šarić uputio je i Vatrogasnom društvu Zlobin koji su izvršili transport.

WEB-Z2Na kraju liturgijskog slavlja upriličio je iznenađenje članovima župnog zbora u vidu Zahvalnica za  njihov dugogodišnji nesebičan i ustrajan angažman. Iz ruku nadbiskupa Devčića Zahvalnice su uručene: orguljašici Ljubici Tometić, Miomiri Hodžić, Darku Zoretiću te posthumno Zvonku Kružiću koju je preuzeo njegov sin Saša. Nakon završnog blagoslova vjernici su zavjetno obišli oltar.

Skip to content