Dobitnici Zahvalnica Caritasa 2020. i 2021.

IMGP3126Caritas nadbiskupije Rijeka sv. Josipa, brižnog hranitelja i čuvara Svete obitelji, slavi kao svog zaštitnika. Tradicionalno su se 19. ožujka na misi u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinju u 11.00 sati, poštujući mjere zaštite od zaraze, okupili volonteri i djelatnici nadbiskupijskog i župnih Caritasa. Proslava zaštitnika svake je godine prilika i za dodjelu Zahvalnica nadbiskupijskog Caritasa župnim volonterima i dobrotvorima, a zahvalnice je i ove godine svečano uručio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Broj sudionika zbog epidemioloških je neprilika bio je ograničen, ali s obzirom da prošle godine, iz istog razloga, tradicionalni susret nije ni održan, ove su godine zahvalnice svečano uručene i prošlogodišnjim laureatima.

Tradicionalno, Zahvalnicu nadbiskupijskog Caritasa svake godine dobije 7 volontera župnih Caritasa iz 7 dekanata Riječke nadbiskupije te dobrotvori koji su se istaknuli pomažući najpotrebitijima. Različiti ljudi, na različite načine redovito pomažu rad Caritasa kako bi pomoć došla do što većeg broja ljudi. Caritas im na ovaj način svake godine upućuje javnu zahvalu s nadom da će njihov primjer biti poticaj i drugima. Ove je godine su posebnu skupinu činili građani koji su svojim volonterskim djelovanjem, posredstvom Caritasa pomoć slali stradalima u potresu u Sisačkoj biskupiji.

„Sveti Josip nije bio rječit, u Novom zavjetu nije zapisana niti jedna njegova rečenica, ali je zato sve pokazao djelima. Bio je, kao i njegova zaručnica Marija, skroman i vjeran Božjem planu. Njih su dvoje najsvetije osobe i uzor svima nama“, rekao je nadbiskup u propovijedi te čestitao svim volonterima, djelatnicima i voditeljima i voditeljicama Caritasa i karitativnih ustanova Riječke nadbiskupije.

Ravnateljica Caritasa s. Marija Faustina Kovačević također je zahvalila svima koji sudjeluju u radu Caritasa i pomažu potrebitima te pročitala prošlogodišnje i ovogodišnje dobitnike kojima je nadbiskup Devčić uručio zahvalnice.

IMGP3153Dobitnici 2020.

U ime župa Bakarskog dekanata Zahvalnicu nadbiskupijskog Caritasa dobila je gđa. Jelica Milošević iz župe sv. Bartola u Cerniku, voditeljica župnog Caritasa i osoba koja vjerom nadahnuta radosno pomaže potrebitima.

Crikvenički dekanat predložio je gđu. Jelicu Baretić iz župe sv. Martina biskupa u Grižanama. Gđa Jelica aktivna je u župnom Caritasu i drugim župnim aktivnostima. Prva je koja uskače pomoći potrebitima u župi kao i župniku.

Ispred Delničkog dekanata zahvalnicu Caritasa dobio je g. Roland Štefanac iz župe sv. Ivana Nepomuka  u Vrbovskom. G. Štefanac je voditelj pučke kuhinje koju je prije sedam godina osnovao župni Caritas i brine za nabavu namirnica kako bi redovito osigurali obrok najpotrebitijim župljanima.

Iz Kastavskog dekanata zahvalnicu je dobila gđa. Zorica Srdoč iz župe Presv. Srca Isusova na Zametu. Gđa. Zorica posvetila se radu s djecom, tako da osim što  sama čini karitativna djela tome uči i najmlađe. U župi vodi skupinu pod nazivom mali misionari koji prikupljaju novac ili hranu i prikupljenu pomoć odnose u karitativne ustanove.

Iz Opatijskog dekanata imenovani su Irenea i Josip  Contus, volonteri župnog Caritasa lovranske župe sv. Jurja još od devedesetih godina.

Na prijedlog Trsatskog dekanata zahvalnicu je dobila Marija Galić iz župe sv. Ane na Gornjoj Vežici. U svakome čovjeku u potrebi vidi Isusa i s vjerom i ljubavlju pomaže, prikuplja sredstva i brine da pomoć stigne u domove najpotrebitijih.

Prvostolni dekanat za dobitnicu zahvalnice predložio je gđu. Anđu Šimić. Volonterka i voditeljica župnog Caritasa veliki dio svog života i vremena posvetila je humanitarnom radu. Brine za potrebite, posjećuje ih i pomaže, kako materijalno tako i savjetom, slušajući njihove potrebe i pronalazeći najbolje načine kako im pomoći.

Nadbiskupijski Caritas zahvalnicu je prošle godine odlučio dodijeliti i sestri Piji Norac Kljajo, dugogodišnjoj djelatnici ove nadbiskupijske ustanove. Brojne su osobe i obitelji koje je s. Pia u svom više od dva desetljeća dugom karitativnom djelovanju susrela, posjetila i obradovala. S pažnjom i suosjećanjem slušala je njihove probleme, detektirala potrebe i neumorno tražila načine kako im pomoći.

IMGP3158Dobitnici 2021.

Župnici Bakarskog dekanata zahvalnicu su odlučili dodijeliti Zlatku i Nikolini Grabar iz župe sv. Filipa i Jakova u Grobniku. Oni u župi prikupljaju donacije i hranu i redovito ih razvoze u domove potrebitih.

Iz Crikveničkog dekanata dolazi Emili Miloš iz župe sv. Jakova Jadranovo koja župniku pomaže u mnogočemu pa tako i vođenju župnog Caritasa.

Delnički dekanat odabrao je gđu. Ivanu Blašković iz župe BDM Žalosne u Mrkoplju. Ona u filijali u Sungeru radi gotovo sve, reći će njezin župnik, a to uključuje i karitativno djelovanje. Čini to marljivo i nadahnuta vjerom pa se za nju može reći da je življeni karitas.

Za Kastavski dekanat imenovan je g. Zlatko Šakić iz župe sv. Mateja Viškovo. Gosp. Zlatko Šakić je veliki humanitarac. Izbijanjem pandemije Covid 19 u ožujku 2020., a u nedostatku zaštitnih maski, samoinicijativno i besplatno izrađivao je vizire za bolnice, staračke domove, policiju i za cijelu Primorsko-goransku županiju. Nakon potresa koji zahvatio Banovinu 29. prosinca 2020. godine odmah je organizirao skupljanje pomoći, hranu, robu i sve ostalo što je potrebno, kao i prijevoz do Petrinje, Siska i ostali nastradalih područja.

Opatijski dekanat istaknuo je gđe. Sanju i Martu Simčić, majku i kćer iz župe Krista Kralja u Matuljima. Cijela obitelj Simčić aktivna je u župnom Caritasu, skupljaju donacije, kupuju hranu i posjećuju bolesne i nemoćne.

Svećenici Trsatskog dekanata predložili su Milosrdne sestre sv. Križa iz župe sv. Ćirila i Metoda. Vrata njihovog samostana uvijek su otvorena za one koji u potrebi pokucaju na njih.

Župnici Prvostolnog dekanata odlučili su da zahvalnicu dobije gđa. Diana Superina iz župe sv. Luke, u Rijeci. Dijana je duži niz godina uključena u rad župe na Sv. Katarini te uz to četrnaest godina radi s bekućnicima u „Ružama sv. Franje“, no djeluje humanitarno i izvan ove institucije. S ciljem resocijalizacije beskućnika provodi i predvodi različite programe s posebnim naglaskom na „Eko vrtove“ te kreativne radionice sa djecom i mladima u župi.

Nadbiskupijski Caritas dodijelio je još tri zahvalnice za posebne akcije i donacije u protekloj godini. Prva je otišla Hrvatskoj katoličkoj misiji u Njemačkoj i vlč. Iliji Jokiću, koji su prikupili i uplatili značajna sredstva za pomoć jednoj obitelji s bolesnim djetetom. Druga je dodijeljena pastoru Jochenu Koenig u Neuss za donaciju 28 bolničkih kreveta. Treću su dobili mladi iz Centra bl. Miroslav Bulešić koji su pomagali u vrijeme potpunog zatvaranja zbog opasnosti od zaraze u ožujku 2020. Dostavljali su pakete s prehrambenim proizvodima i potrepštinama u domove starijih i nemoćnih.

Ove je godine Caritas odlučio posebne zahvalnice dodijeliti onima koji su od početka ove godine na razne načine željeli pružiti pomoć stradalima u potresu te izabrali Caritas kao partnera u toj misiju.

Gđa. Ivana Marčelja iz Viškova, voditeljica dječjeg zbora Nebeske iskrice”, djecu je, njih šezdesetak, potaknula da crtežima i porukama pruže podršku i ohrabre svoje vršnjake na području pogođenim potresom. Riječki ja Caritas te crteže dostavio sisačkom Caritasu, a oni djeci u sisačkoj biskupiji. Direktorica hotela Intenational u Crikvenici, gđa. Alin Harambašić otvorila je vrata hotela kojim upravlja ljudima čiji su domovi stradali u potresu.

IMGP3139Nikola Kurti imao je posebno inventivnu i učinkovitu akciju. Ovaj poznati riječki i opatijski fotograf svakoga dana točno u podne na svom facebook profilu na aukciju je stavljao dresove, lopte, fotografije, vrijedne kolekcionarske predmete poznatih sportaša, a sve su uplate išle izravno na račun Caritasa Sisačke biskupije.

Više je osoba okupljenih oko same ideje da nekome treba pomoći spremno organiziralo nekoliko sabirnih akcija u kojima su građani donacije za Caritas u Sisku donosili u skladište riječkog Caritasa.

Zahvalnicu su tako dobili Suzana I Ronald Boršić, Saša Bobić, Vlado Matejčić, Vedran Vasić, Momčilo Vasić, Antonia Mikac, Marijan Juričić, Ivan Marić, Emina Bitić, Marko Pevalović, Goran Marohnić, Alen Radišković, Ingrid Haller, Helena Anušić.

 

 

 

 

Skip to content