Dan Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić”
Kategorija:
Vijesti

Učenici Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić” u Rijeci proslavili su u četvrtak 9. prosinca sa svojim učiteljicama, učiteljima, ravnateljicom i predstojnicom Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije i Ureda za katoličke škole Ksenijom Rukavina Kovačević, Dan Škole i 16. obljetnicu smrti riječko-senjskog nadbiskupa po kojemu ova riječka obrazovna ustanova nosi ime. Katolička osnovna škola ovime je obilježila šestu kalendarsku i sedmu školsku godinu. Svečano liturgijsko slavlje u katedrali sv. Vida predvodio je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić uz koncelebraciju generalnog vikara Riječke nadbiskupije Marija Tomljanovića, duhovnika Škole Sanjina Francetića i vlč. Matu Berišića.

Govoreći o pročitanom evanđeoskom ulomku o Ivanu Krstitelju, mons. Uzinić mališanima je kazao da su u Isusovo vrijeme mnogi bili zbunjeni tko je Ivan Kristitelj i mislili su da je on ‘Isus Krist’. No, Ivan im je govorio da dolazi pravi Krist i pripravljao je put za njegov dolazak.  Za Ivana je Isus rekao da je bio ‘veliki čovjek’, no kako je Isus rekao, ‘ ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!’ Za razliku od Ivana, mi tu ‘veličinu’ imamo jer smo kršćani, no najprije to moramo biti po onome kako se ponašamo jedni prema drugima, kako živimo i što u životu činimo, pojasnio je propovjednik. U interaktivnom obraćanju školarcima, koji su povremeno tijekom propovijedi upućivali i pitanja na koja je nadbiskup rado odgovarao, potaknuo ih je da po uzoru na sv. Ivana Kristitelja u svome odrastanju postanu dobri ljudi.

U nastavku je, apopstrofirajući jednog teologa koji je rekao da Crkva još uvijek nije kraljevstvo Božje, poručio kako takvom može postati ukoliko mi, koji smo njezini dionici, živimo na način kako je to Krist činio. U tom kontekstu spomenuo se blagopokojnog nadbiskupa Josipa Pavlišića. On je bio dionik Drugog vatikanskog sabora  koji je želio Crkvu u našem vremenu učiniti otvorenom za svijet i pokazati svijetu Isusa Krista. “Kažu da je on bio jedan od potpisnika jedne deklaracije iz katakomba na kojoj su se pojedini biskupi okupili i rekli da žele siromašnu Crkvu, Crkvu bez moći, Crkvu koja je za ljude. Tako je živio blagopokojni nadbiskup Pavlišić.  Bio je skroman čovjek. Siromašan. Čovjek kojemu je bilo stalo do svakoga. Bio je za druge i na takav način je gradio Riječku Crkvu.“

Djeci je na njima prihvatljiv način pojasnio značenje sinode kao zajedništva vjernika i poslanja kojega Crkva ima. Potaknuo ih je na molitvu za sinodu, koju im je na prigodnim materijalima prije mise podijelio, te poručio da po onome ‘biti dobri ljudi’ i ‘kršćani’ budu graditelji Crkve koja će biti više kraljevstvo Božje nego što je sada.

Na kraju mise nadbiskup Uzinić predmolio je molitvu kod groba nadbiskupa Pavlišića,  a prigodnu riječ i čestitku za Dan škole uputila je ravnateljica Jasna Buketa.

Skip to content