Biskup Ukrajinske grkokatoličke crkve Bohdan Dzyurakh služio misu u Župi Turke
Kategorija:
Vijesti

web-turke1Župa Turke u Gorskom kotaru proslavila je 25. srpnja tradicionalnu Jakovsku nedjelju. Svečano liturgijsko slavlje predvodio je biskup Ukrajinske grkokatoličke crkve Bohdan Dzyurakh, apostolski egzarh za Njemačku i Skandinaviju u suslavlju s vlč. Andriya i vlč. Mykole i župnim upraviteljem vlč. Josipom Tomićem.

U prigodnoj propovijedi biskup Dzyurakh je istaknuo da je Euharistija najveća zahvalna molitva koju Crkva pruža ” zbog svega i za sve”. Istodobno, Gospodin dovršava ovo euharistijsko čudo prihvaćajući iz naših ljudskih ruku skromne darove: kruh i vino koje puni svojom snagom i preobražava milošću Duha Svetoga, tako da ovi zemaljski darovi koje od njega primamo postaju za nas “kruh života i čaša spasenja”. Tako Bog djeluje u euharistiji i tako djeluje u cijeloj našoj ljudskoj povijesti, rekao je propovjednik.

„Danas u ovoj euharistiji zahvaljujemo Bogu za vašu župu, za vaše pastire od početka do vašeg sadašnjeg župnika i našeg prijatelja velečasnoga Josipa, zahvaljujemo Bogu za svakoga od vas, za vašu vjeru i ljubav prema Svetoj katoličkoj Crkvi i prema vašoj Domovini. Za dva tjedna bit ćete posebno zahvalni Bogu na daru slobode za domovinu, miru i svojim braniteljima (Dan pobjede i zahvalnosti, 5. kolovoza). Mi u Ukrajini i dalje se moramo moliti Bogu za mir, tražiti oslobađanje dijela teritorija Ukrajine, koji je pod ruskom okupacijom od 2000. godine, i moliti se za naše branitelje, koji nas štite od ruskog agresora na istoku naše zemlje 7 godina.“

222647902_882621302345598_2166665811324650208_nU nastavku je kazao kako je oslobođenje Hrvatske bilo poput Božjeg čuda dodavši da je ljudskim sredstvima nemoguće ostvariti ono što nam je prijeko potrebno. Nadamo se i Božjoj pomoći u oslobađanju naše Domovine, rekao je propovjednik. „Ali što znači ‘Božje čudo’ i kako završava? Na ovo pitanje odgovara sadašnje Evanđelje. Suočen s velikom potrebom ljudi u pustinji, Isus im ne dopušta da se odmaknu od Njega kako ne bi postali slabiji, već naprotiv, kaže da sjede oko Njega. Tada iz ruku apostola prima skroman dar koji im je darovao dobar dječak: pet kruhova i dvije ribe. I ovdje u Gospodinovim rukama ovaj ponizni ljudski dar postaje hrana za bezbroj ljudi, pruža im spas i i puninu života: ‘Svi su se do sita najeli.’ – napominju evanđelisti Matej i Marko.“ Dodao je da nas Božja Riječ podsjeća na Božji način na koji činimo stvari u svijetu: Bog nas spašava svojom snagom i milošću, ali ne bez naše suradnje. Čudo se postiže kad ljudski skromni napori i darovi stupe u interakciju s Božjim beskrajnim milosrđem i Božjom ljubavlju.

Apostrofirajući sv. Augustin koji je rekao: “Čovječe, Bog te stvorio bez tebe, ali neće te spasiti bez tebe.”, poručio je da se često u svome životu susrećemo s teškim situacijama i problemima koji kao da premašuju našu snagu i oduzimaju nam nadu. U takvim trenucima dolazimo u napast okrenuti leđa Boga i pokušati sami se snaći. Odmičemo se od Boga jer se previše oslanjamo na vlastite snage. Odmičemo se jer ne vjerujemo da nas Bog istinski voli i da naša sreća i naše dobro zaista leži u Njegovom srcu. Međutim, ovo je velika pogreška! Jer Bog je naš Otac, koji voli i brine, poručio je biskup. „Svakodnevno mu se molimo riječima: ‘Oče naš!’ U situacijama prijetnji, Bog je bliži nego ikad prije da nas spasi, zaštiti, podrži. Međutim, očekuje našu otvorenost za Njegov dolazak i našu suradnju. Kaže nam da se smirimo (sjednemo) i dovedemo Mu u molitvi i djelu ovu malu stvar koju možemo dati od sebe i učiniti. A onda u potpunosti vjerovati Njegovoj ljubavi. Kao što je Majka Božja rekla slugama u Kani Galilejskoj: ‘Učinite sve što vam kaže!’. Sluge su napravile, donijele Isusu posude napunjene vodom i već je Isus dovršio čudo pretvarajući ovu vodu u vino radosti.“

Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike na povjerenje u Boga  te da u teškim situacijama ne žalimo se i ne očajavajmo, već damo Gospodinu sve što imamo. Učinimo i najmanji korak da prebrodimo neku grešnu manu, da se pomirimo sa svojim susjedima, da promijenimo situaciju u zemlji, a onda i Gospodina, budimo sigurni u to, svojom će snagom i milošću intervenirati i dati nam ono što nam treba za spas, poručio je biskup Dzyurakh.

222861706_882620102345718_1019867704733411916_nUpravitelj župe, vlč. Josip Tomić, na kraju sv. Mise zahvalio je biskupu Bohdanu na pohodu i služenju mise, kao i pratiteljima, župnom zboru Plešce, ministrantima, čitačima i svim onima koji su pomogli u organizaciji, čišćenju i uređenju crkve. Ujedno je istakao da je Župa Turke od doprinosa župljana-posjednika, darovatelja i pomoći nadleštava ove godine do sada skupila iznos od skoro 93.000,00 kuna za obnovu crkvenih objekata, te je zahvalio svima koji na bilo koji način pomažu u obnovi. Posebno je zahvalio Američkoj biskupskoj konferenciji, Primorsko – goranskoj županiji i Gradu Delnicama koji podupiru i pomažu obnovu objekata koji su dugo vremena bili zapušteni.

Prije svete mise održana je euharistijska procesija, a na liturgijskom slavlju sudjelovali su:  gradonačelnica Grada Delnica Katarine Mihelčić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Delnica Ivana Pečnik Kastner, predsjednik MO Turke Marko Mauhar, predsjednik MO Brod na Kupi Davorin Klobučar i predsjednik MO Plešce Blaženko Ožbolt. Predsjednica Gradskog vijeća Pečnik Kastner u prigodnom govoru istaknula je da se vide pomaci u obnovi, te da je vjerska baština naše obilježje, čiju će obnovu Grad Delnice i dalje podržavati. Na misi je pjevao Župni pjevački zbor Plešce, a počašćenje organizirao MO Turke uz veliko zalaganje obitelji Adolfa i Vikice Gašparac.

Skip to content