6. vazmena nedjelja i Majčin dan, 2021.

Najvrjednije što nam je Isus želio ostaviti je ljubav. To je ona ljubav koja postoji u Bogu i koju on u Isusu nesebično nudi svima koji žele biti njezini dionici. Na ovoj spoznaju se temelji i kršćanska definicija Boga: „Bog je ljubav.“ Ta spoznaja nije plod našeg  kršćanskog umovanje nego božanske objave. Mi možemo reći da je Bog ljubav ne zato što smo „mi ljubili Boga, nego – on je ljubi nas.“

Iako je ljubav u tome da je Bog prvi ljubio nas, ipak o nama ovisi hoćemo li to prihvatiti. Kad Isus kaže: „Kao što je Otac ljubio mene, tako sam ja ljubio vas“, on opisuje ono što je Bog učinio za nas. Kad kaže: „Ostanite u mojoj ljubavi“, onda nam kaže što mi trebamo napraviti da bismo bili dionici onoga što je Bog za nas učinio. To je naš odgovor na Božju ljubav koji traži da se aktivno uključimo u dinamiku Božje ljubavi. Zato se taj poziv konkretizira u zapovijedi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!“ Da bi nam objasnio kako nas je on ljubio i kako to mi trebamo ljubiti jedni druge, Isus nas podsjeća: „Veće ljubavi nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“ Ovo znači da i mi, Isusovi učenici, Crkva, druge trebamo ljubiti, i da to trebamo činiti prvi, odnosno ne čekajući, pa čak ni ne očekujući da oni nas ljube. U ovom se nalazi logika one ljubavi koja ne isključuje nikoga, pa ni neprijatelje. Drugi nam nisu i ne smiju biti „sluge“, oni kojima ćemo se poslužiti, nego „prijatelji“, oni kojima ćemo služiti u ljubavi, sve do dara vlastitog života.

Ljubiti kao Krist znači nesebično se zalagati u izgradnji društvene i crkvene zajednice, pravednijeg društva, boljeg svijeta i svetije Crkve. Takva se ljubav ostvaruje velikodušnim prihvaćanjem onih zadaća koje nam se povjeravaju i u Crkvi i u svijetu. Ona je oznaka svakoga kome je na srcu opće dobro i dobro drugih, a ne samo privatni interes. Ona bi trebala biti glavno obilježje svakog zvanja. Trebala bi krasiti nas klerike i posvećene osoba – bez takve ljubavi naš je život veliki promašaj – ali i sve vjernike laike, dapače sve ljude, uključujući i one koji nisu vjernici. Bez ljubavi poput one Kristove nema napretka nijednog društva. Ako je autentična, to je ljubav koja nije pristrana ili ograničena na pojedince ili pojedine kategorije ljudi. Ona je otvorena svima, uključujući i one koji žive na egzistencijalnim periferijama Crkve i društva. Takva ljubav temelj je istinske radosti, one istinske radosti zbog koje nam je Isus i ostavio ovu svoju oporuku: „To sam vam govorio da moja radost bude u vama, a i da vaša radost bude potpuna.“ Ali Isus nije samo govorio. On je i živio ono što je govorio. I to ga je činilo istinski radosnim. To je ono što on zove „moja radost“ i što nam nudi da i naša „radost bude potpuna.“  I upravo je radost, ona istinska, ona koja ne prolazi, radost evanđelja, najbolja potvrda jesmo li ili nismo ispunili Isusovu oporuku ljubavi.

Druga nedjelja svibnja u kojoj ove godine razmišljamo o radosti istinske ljubavi se slavi kao Majčin dan. Ovo nam je prilika da sa zahvalnošću svoje misli usmjerimo na svoje majke koje su nam svojom nesebičnom ljubavlju radosno pokazale kako nas Bog ljubi i što znači ostati u njegovoj ljubavi. Sjetimo se da je i Crkva naša majka, ali i toga da njezino majčinstvo u sebi uključuje našu zadaću da uključenošću u njezino poslanje u ljubavi postanemo kao majka jedni za druge i za sve ljude. Uzdignimo danas svoj pogled i prema blaženoj Djevici Mariji, Isusovoj Majci, jednoj od nas, ali i Majci svih nas, kojoj je osobito posvećen ovaj mjesec. Ona je, kao majka s djetetom u utrobi, kliktala od radost zbog divnih djela Božje ljubavi prema nama koja na njoj i po njoj za sve nas, za sve ljude, učini Gospodin. Zagledani u njezin primjer, molimo njezin zagovor za ovaj povijesni trenutak obilježen pandemijom kako bismo i mi mogli ostati u ljubavi Isusovoj i, ljubeći jedni druge onako kako je Isus nas ljubio, biti svjedoci svijetu istinske radosti koju samo Bog može dati.

Skip to content