Zaređena trojica đakona
Kategorija:
Vijesti

IMGP2219zwzwRiječki nadbiskup Ivan Devčić zaredio je 4. listopada u katedrali sv. Vida trojicu đakona. Tomislav Nikolić, Luka Klarica i Hrvoje Mandić novi su đakoni Riječke nadbiskupije koji su ovim činom zakoračili u svećenički stalež i pripremaju se za primanje sakramenta svetog reda. Posljednja dvojica članovi su kanonski priznatog javnog vjerničkog društva Omnia Deo koje je Riječkoj nadbiskupiji već podarilo više svećenika i časnih sestara. „Velike su potrebe pred nama, ali također i velika radost i nada“, rekao je nadbiskup na početku euharistijskog slavlja u riječkoj prvostolnici i zahvalio kandidatima na njihovoj odluci da svoj život posvete Bogu te njihovim obiteljima i odgojiteljima koji su ih na tom putu podržali.

U propovijedi ih je podsjetio na specifičnosti đakonske službe i zadaće koje ih očekuju. A svoju će službu vršiti krsteći djecu, čuvanjem euharistije i dijeljenjem pričesti, blagoslovom mladenaca kod sakramenta ženidbe, davanjem popudbine umirućima, tumačenjem Svetog pisma, podučavanjem, dijeljenjem sakramentala, vođenjem sprovoda te slavljenjem liturgije časova. „Naravno za izvršavanje svega toga neophodno je njegovati zdrav sakramentalni život i tražiti molitvenu i svaku drugu pomoć od vjerničke zajednice.“

Podsjetio ih je da su pozvani činiti tjelesna i duhovna djela milosrđa, što podrazumijeva karitativno djelovanje i svjedočenje Božje riječi. Sve to pozvani su čini odgovarajući na potrebe vremena i svijeta u kojem žive. „Uočit ćemo da je Crkva u nekim krajevima svijeta i danas progonjena, dok se u drugim, tradicionalno kršćanskim, suočava s pojavom velike ravnodušnosti prema njoj i njezinoj poruci. S tom ćemo se pojavom u buduće sve više susretati, a to znači i sa sve većim distanciranjem od Crkve i njezina nauka. Naravno ni progonstva, otvorena ili prikrivena, neće nikada prestati. Ali to nas ne smije obeshrabriti nego, naprotiv, potaknuti na čvršće oslanjanje na Gospodina“, rekao je nadbiskup Devčić.

IMGP2225wzwzww„Zbog toga, dragi Hrvoje, Luka i Tomislave, kao đakoni, a doskora i kao svećenici, dužni ste Božju riječ ljudima naviještati na način da u njoj mogu prepoznati odgovore na svoja životna pitanja i Božji poziv na obraćenje, koje je pretpostavka za ulazak u vječno zajedništvo s Njime i sa svima svetima.“

Na kraju mise ređenicima i okupljenima obratio se i utemeljitelj Omnia Deo don Josip Radić, te ih, zahvalivši Bogu ohrabrio na njihovom putu i pozvao na molitvu. „Molimo da oni budu potpuno odani, vjerni i predani Bogu. To će biti blagoslov njima, ali i njihovim obiteljima, zajednici i mnogima u Crkvi i onima koji to nisu, ali će možda postati“, rekao je don Radić.

Ređenici su zahvalili Bogu i svima koji su ih pratili na svećeničkom putu te istaknuli kako zahvaljivati žele svojim životom.

Skip to content