Radovi u katedrali sv. Vida privode se kraju
Kategorija:
Vijesti

web-k1Prema petogodišnjem planu rektora katedrale sv. Vida u Rijeci, mons. dr. Matije Matičića, za obnovu riječke prvostolnice u razdoblju od 2015. – 2020., odnosno do proslave 20. obljetnice biskupstva riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića (16. 12. 2020.) i završetka godine kada grad Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture (Rijeka EPK 2020),  planirani radovi privode se kraju.

Do sada je restaurirano: 18 baroknih klupa za vjernike, 6 ispovjedaonica, ambon (mjesto otkud se čita i naviješta biblijski tekst u liturgiji i propovijeda), biskupov i rektorov sedes (stolice), stolice za koncelebrante, 6 klecala, legile – stalak za Misal, orgulje kao i relikvijari Svetaca.

Učinjena je nadogradnja video zaštite i alarma, slike portreta i slike grba dobrotvorke za izgradnju katedrale grofice Ursule van Tanhausen, 3 zvona i 3 sata na zvoniku. Učinjena je potpuna nova elektronifikacija zvona i očišćen mramor na svim oltarima.

 

Prema riječima rektora mons. dr. Matičića, na redu je restauracija sakristije, hodnika i vanjskih stepenice prema Galeriji. Također, obnovljena je i nadstrešnica/krov iznad katedralnog parkinga te prilaz i ulaz u katedralni stan iz dvorišta.

web-k2Planirani radovi uspješno se privode kraju zahvaljujući pomoći velikodušnih dobrotvora. Neka ih Bog nagradi za sve učinjeno za našu katedralu sv. Vida da u planiranom vremenu sve privodimo kraju, poručuje mons. dr. Matičić.

Skip to content