Prva redovna sjednica novog saziva Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća
Kategorija:
Vijesti

web-npv1U subotu 10. listopada u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci održana je prva redovna sjednica Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća (NPV) u novom sazivu pod predsjedanjem riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića. Nakon uvodne molitve generalni vikar Riječke nadbiskupije, mons. Emil Svažić, upoznao je članove Vijeća s osnovnim zadaćama istaknuvši kako je svrha Vijeća biti savjetodavno tijelo u Riječkoj nadbiskupiji koje bi trebalo proučavati realne prilika u mjesnoj Crkvi, kao i osluškivati odluke s više razine (HBK) i provesti ih na nižu razinu (nadbiskupijsku, dekanatsku i župnu). Između ostaloga, zadaća Vijeća jest i promicanje nadbiskupijskog zajedništva i karitas, kazao je mons. Svažić. Kako bi Vijeće u svom novom petogodišnjem sazivu mandatu moglo djelovati, u nastavku su tajnim glasanjem izabrani novi tajnik te dvoje članova tajništva NPV koji će, uz koordinatora nadbiskupijskih pastoralnih ureda, vlč. Matu Berišića, obavljati navedene službe. Za novog tajnika izabran je mons. Sanjin Francetić, a za članice tajništva ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa s. Marija Faustina Kovačević i voditeljica Ureda za odnose s javnošću Helena Anušić.

Riječki nadbiskup istaknuo je kako je zadaća upravnog tijela Vijeća, kao i članova NPV, usmjeravanje NPV na razmatranje aktualnih problema na razini mjesne Crkve i pronalaženje rješenja za iste. Pred nama su odgovorni i složeni zadaci i važno je pratiti problematiku na terenu i usmjeravati je Vijeću od kojega se očekuje aktivna angažiranost u životu mjesne Crkve. Također, važno je osluškivati što govori Sveti Otac, kao i HBK, rekao je riječki nadbiskup dodajući i njegovanje zajedništvo na nadbiskupijskog razini. Nadbiskupijsko pastoralno vijeće čine vjernici laici i kler. Oni moraju dati podršku svećenicima na terenu, ali to isto moraju činiti i vjernici laici u svojim župama. NPV važno je tijelo u Riječkoj nadbiskupiji i o njemu ovisi i rad drugih tijela. Moramo osjećati život ove mjesne Crkve, rekao je nadbiskup.

web-npv2Koordinator nadbiskupijskih pastoralnih ureda, vlč. Mato Berišić, predstavio je novi Nadbiskupijski pastoralni plan i program za Godinu župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća kazavši da u aktualnu Pastoralnu godinu je potrebno uključiti i godinu posvećenu sv. Jeronimu, odnosno 1600. obljetnici njegove smrti. Nastavno na tu temu, riječki nadbiskup istaknuo je kako je godina posvećena ovom svecu – Godina Božje riječi, te bi o toj temi trebalo više govoriti na župnim katehezama, u propovijedima, župnim susretima i drugim prigodama.

U nastavku sjednice otvorena su pitanja vezana uz poštivanje Odluka Stožera civilne zaštite PGŽ za sprječavanje širenja koronavirusa, a koje se pravovremeno objavljuju na službenoj mrežnoj stranici Riječke nadbiskupije u posebnoj rubrici posvećenoj aktualnostima vezanim za COVID-19 ( COVID-19, upute i priopćenja ). S novim Odlukama upoznati su i župnici i nužno je poštivati ih, nositi maske u zatvorenim prostorima, a time i crkvama, kao i držati socijalnu distancu. Kao građani PGŽ Odluke moramo poštovati, istaknuo je riječki nadbiskup. S njim se složio mons. Ivan Nikolić kazavši kako bi svećenici trebali biti primjer svojim župljanima i pridržavati se Odluka.

Između ostaloga, najavljene su i dvije velike obljetnice koje će se obilježiti u prosincu, 20. godišnjice biskupskog posvećenja riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića i 50. godišnjice nadbiskupijskog Caritasa.

Skip to content