Martina Vlahović položila doživotne redovničke zavjete
Kategorija:
Vijesti

IMGP1782Sestre Družbe Presvetog Srca Isusova 14. kolovoza proslavile su polaganje doživotnih redovničkih zavjeta svoje članice s. Martine Vlahović. Misu je u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, a zavjete je s Martina položila u ruke s. Dobroslave Mlakić, vrhovne predstojnice Družbe.

Četiri su sestre, s. Anita Crnković, s. Marijeta Gavrić, s. Stjepanka Hodić i s. Jeronima Vuglovečki na toj misi proslavile 50. obljetnicu polaganja zavjeta, a s. Danijela Lušetić, s. Emanuela Božić i s. Berislava Mikuljan, slaveći 60. obljetnicu u duhu su bile s njima jer nisu mogle prisustvovati slavlju.

Nadbiskup je u propovjedi sestrama govorio o Božjem pozivu koji je svaka od njih osjetila te njihovim poglavarima i duhovnicima koji su im pomagali taj poziv prepoznati i prihvatiti. „Crkva putem svojih poglavara i učitelja uvijek provjerava je li netko stvarno od Boga pozvan ili taj poziv nije autentičan. Nakon toga oni pomažu izabraniku da vjerodostojno živi svoj poziv“, objasnio je propovjednik. „Neka se i u vašoj želji za Kristom očituje zrelost vjere i to na takav način da to i drugi mogu prepoznati u vama“, poručio je nadbiskup sestrama podsjetivši kako su kršćani od samih početaka bili prepoznatljivi u društvu po svom svjedočenju vjere, odnosu prema bližnjima, radosti i ljubavi koju su pokazivali prema svim ljudima.

IMGP1786Vrhovna glavarica s. Dobroslava Bogu je zahvalila za sestre koje su veliki Božji dar Družbi i domovinskoj Crkvi. „Raduje nas i to što se ove godine to radosno slavlje odvilo upravo u kapucinskoj crkvi jer je naša Majka utemeljiteljica, službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić položila svoje zavjete u ruke glasovitog  kapucinskog provincijala fra Bernardina Škrivanića, graditelja kapucinske crkve u Rijeci.“

Martina Vlahović rođena je u Mrkoplju u župi Gospe Žalosne i odrasla u obitelji s još troje braće. Završila je teološki studij na Teologiji u Rijeci. Radila je kao vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Fran Franković, a od 2019. godine je v.d. ravnateljica Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić na Pomeriju u Rijeci.

Stjepanka Hodić cijeli je svoj život radila na administrativnim poslovima u Nadbiskupskom uredu Riječko-senjske nadbiskupije, a potom u Bogoslovnom sjemeništu Ivan Pavao II. u Rijeci. S. Marijeta Gavrić veći je dio svog života kao medicinska sestra  radila s bolesnim i starijim osobama u inozemstvu  u Karlsfeldu i Neussu, a posljednjih 6 godina u Svećeničkom domu u Rijeci. S. Anita Crnković je radila kao vjeroučiteljica na župama Riječko-senjske i Zagrebačke nadbiskupije, zatim 12 godina kao odgojiteljica u Pazinskom kolegiju. Sada je učiteljica novakinja. S. Jeronima Vuglovečki cijeli je život katehizirala djecu po župama Riječko-senjske nadbiskupije i u Istri, a posljednjih godina u školi i župi Jordanovac u Zagrebu.

Skip to content