Molitvena osmina za jedinstvo kršćana
Kategorija:
Vijesti

20190125_191656-1Svatko razmišlja o mijenjanju svijeta, ali nitko ne razmišlja o mijenjanju sebe.“ – riječi su Lava Nikolajeviča Tolstoja koje nas podsjećaju da bez međusobnog uvažavanja i tolerancije ne možemo skladno živjeti. Kristocentričnost kao preduvjet za okupljanje oko bitnog – Krista – prije 23 godine združila je kršćanske crkve u gradu Rijeci u Ekumenski odbor, no povijesno gledajući ekumenizam u Rijeci živio je i prije. Oduvijek je ovaj primorski prostor bio mjesto raskrižja Istoka i Zapada, polje susreta različitih kultura i bez međusobnog uvažavanja i tolerancije njegovih stanovnika, ‘riječki model ekumenizma’ danas ne bi bio primjer mnogima, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire.

Euharistijsko zajedništvo nije sredstvo, nego cilj i ekumena se već sada može razviti na ulicama, riječi su počasnog predsjednika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinala Waltera Kaspera i na tom tragu ekumenizam se živi u gradu na Rječini. Primjer su programi koji se održavaju tijekom cijele godine ne samo u sakralnim objektima, nego i u školama, sportskim dvoranama te prostorima za kulturna zbivanja. Zahvaljujući kulturi dijaloga, ekumenizam u Rijeci proširen je na međureligijski dijalog. Mostove od čovjeka prema čovjeku i čovjeka prema Bogu svih ovih godina grade mahom isti članovi Ekumenskog odbora, no raduje činjenica kako taj isti Odbor ima budućnost. Posljednjih godina sve više mladih sa svojim idejama uključuje se u ekumenska gibanja što daje nadu da u vremenima kada u svijetu svjedočimo netrpeljivostima izazvanim netolerancijom i različitim vjerskim uvjerenjima, drugo i drugačije u Rijeci znači bogatstvo i suživot.

Na tom tragu i ove godine održan je program Molitvene osmine za jedinstvo kršćana pod geslom:  „Teži za samom pravdom“ (Pnz 16,20b), a u kojoj su sudjelovale: Katolička crkva, Evangelička crkva, Baptistička crkva, Makedonska pravoslavna crkvena općina „Sv. Car Konstantin i carica Elena“, Udruga „Mladi za Krista“, kršćanske zajednice mladih i aktivni vjernici laici. Molitvena osmina počela je 18. siječnja u Trsatskom svetištu, nastavila se ekumenskim malonogometnim turnirom u SRC 3. maj na Kantridi, Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u kojoj je predstavljena knjiga „Zlatko Dalić – Rusija naših snova“ te molitvenim programima u:  Baptističkoj crkvi, Evangeličkoj crkvi i prostorima Makedonske pravoslavne crkvene općine. Završni susret održan je 25. siječnja u Centru za mlade „Bl. Miroslav Bulešić“ i uz Ekumenski odbor, kreirale su kršćanske zajednice mladih.

20190125_191552Skup je pozdravio domaćin, povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Josip Pende nakon kojega su o geslu govorili predsjednik Ekumenskog odbora i biskupski vikar mons. mr. Matija Matičić, pastorica Evangeličke crkve u Rijeci Melanie Ivančević i pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj. O ekumenizmu u gradu Rijeci mons. Matičić je kazao kako je živ kroz cijelu godinu u konkretnim djelima zahvaljujući otvorenosti u različitosti. “Mi nismo više neki Ekumenski odbor, nego ekumenska obitelj koja se u ime Kristovo okuplja i djeluje kroz iskreno zajedništvo i  prijateljstvo.”  Te večeri uručen je i pehar pobjedničkoj ekipi ekumenskog malonogometnog turnira koji se održao 19. siječnja u SRC 3. maj. Momčadi Refula pehar je uručio Siniša Klem iz Udruge “Mladi za Kista”. Raspjevanu večer kršćanskog zajedništva glazbeno su animirali Ristream i članovi Zdruga katoličkih skauta.

 

 

Skip to content