Budimo vjerni

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«

Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.«I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran, nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

Dragi vjernici. I mi sami se mnogo puta ponašamo poput nevjernog Tome. Toma je bio možda zbunjen sa svim silnim govorkanjima i pričama što se s Isusom dogodilo nakon smrti na drvetu križa. Toma je možda bio izgubljen u svim tim labirintima raznih tumačenja je li Isus opravdao svoje mesijansko poslanje i je li uistinu uskrsnuo. Reagirao je ljudski, rekli bismo tako nama blizu. Povjerovati će on, ali ako vidi Gospodina i stavi svoje ruke na rane njegove. To mu se i događa. Isus mu priređuje “susret svih susreta” i zove ga da učini ono što je Toma molio. Tu nevjerni Toma postaje svjestan Božje blizine i veličine i priznaje Isusa svojim Bogom: Gospodin moj i Bog moj, reče.

Kako bi dobro bilo da se i mi sami ne gubimo u nevremenima ovoga svijeta i da povjerujemo da je Krist Bog i prije onoga časa kada ćemo, nakon prolaza kroz vrata smrti, doći do Isusa i moći vidjeti njegovo proslavljeno tijelo u pobijedi nad smrću.

Isus je jasan u obraćanju učenicima. “Blaženi koji me ne vide, a vjeruju!” rekao je Spasitelj. Radujte sa stoga. Gospodin nam je pripremio veliku plaću na nebesima.

Skip to content