Započeli Trsatski Marijini dani
Kategorija:
Vijesti
RIJEKA,06.05.2018. RIJEKA TRSAT CRKVA SVETIŠTE OTVARANJE MARIJINI DANI PROCESIJA DIZANJE ZASTAVA, HODOÈAŠÆE POMORACA SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Hodočašćem pomoraca i njihovih obitelji, podizanjem zastava Republike Hrvatske, Grada Rijeke i Gospe Trsatske  te svečanim misnim slavljem koje je u crkvi Majke Božje Trsatske predslavio krčki biskup u miru mons. Valter Župan u nedjelju 6. svibnja svečano su otvoreni Trsatski Marijini dani i nova hodočasnička godina u Trsatskom svetištu. Suslavili su povjerenik za apostolat mora Riječke nadbiskupija vlč. Luka Lučić te gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar Svetišta fra Bernard Barbarić koji je uputio pozdravnu riječ.

 

Krčki biskup u miru u poticajnoj propovijedi potaknuo je vjernike da se utječu svecima, na osobit način Mariji koju je resila hrabrost i jakost. Ta hrabrost oduvijek je bila odlika pomoraca i te vrline svi su danas potrebni . Pred Bogom ‘kotiraju’ neustrašivi, rekao je mons. Župan te kao primjer naveo velike i hrabre žene koje se spominju u Svetom pismu poput Marije, Estere ili Judite. Hrabrost Marije očitovala se u njenom beuvjetnom pristanku izvršenja Božje volje unatoč mnogim nepoznanicama. Bog on nas traži vjeru, jer Bog je ljubav i u ljubav treba vjerovati. Marija nije bila hrabra sama od sebe, nego zato jer je vjerovala, istaknuo je propovjednik.

web-pomorcitrsat2U ‘ognjeno jezero’ dolaze kukavice, oni koji misle da sve ovisi o njima. To su ljudi bez povjerenja u Boga, rekao je propovjednik objašnjavajući ulomak iz 21. poglavlja Knjige otkrivenja kojega je dao za primjer potaknuvši vjernike da ga pročitaju. Izvršimo ono što Bog od nas očekuje. Bogu treba vjerovati i to nam daje hrabrost da se u životu suočimo sa svim nepoznanicama, zaključio je mons. Župan.

Liturgijsko pjevanje animirao je ženski zbor Schole Cantorum Rijeka koji su nakon mise održali duhovni koncert pod nazivom “Svetoj Majci s ljubavlju”.  Na repertoaru su se našle skladbe koje potpisuju: G.B.Pergolesi, B. Galuppi, C. Jaspers, F. Mendelssohn – Bartholdy, M. Nikolić, te tradicionalni Marijanski napjevi. Na koncertu su se mogli čuti solistički nastupi bivših i sadašnjih članica Schole Cantorum Rijeka: soprana Lorene Krstić, Gordane Đekić, Marije Jović i Katarine Jureša, mezzosopranistice Laure Marincel, te altice Eme Delač. Zborom je dirigirala voditeljica Ingrid Haller, prof., a na orguljama pratio Ivan Bošnjak.

 

Skip to content