Započela trodnevna duhovna priprava za proslavu dana preminuća Riječke Majke
Blagoslov krstionice
Blagoslov krstionice

Svetom misom u najstarijoj riječkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u srijedu 26. rujna započela je trodnevna duhovna priprava za proslavu dana preminuća Riječke Majke, Marije Krucufikse Kozulić.  Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Sanjin Francetić u koncelebraciji s mons. Nikolom Imbiršakom, a misno slavlje su glazbeno animirale sestre Presvetog Srca Isusova iz Rijeke.  Prvi dan trodnevnice je ujedno i obljetnica krštenja Marije Kozulić koja je na taj dan u istoimenoj župi, 26. rujna 1852. primila sakrament krštenja. Tom prigodom mons. Francetić izvršio je obred posvete krstionice u kojoj je krštena Riječka Majka.

U svojoj propovijedi mons. Francetić osvrnuo se na čitanja i govorio o svetosti. Što znači biti svet? Svi mi možemo biti sveti i biti primjeri Kraljevstva Božjega na zemlji. Moramo biti svjesni da s ovoga svijeta ništa materijalno nećemo ponijeti osim onoga što damo siromasima i onoga što učinimo s ljubavlju. Ova godina u našoj nadbiskupiji posvećena je duhovnim zvanjima. Potaknuti time možemo puno toga učiniti, a to je pronaći one primjere koje trebamo slijediti i moliti se njima. Ova crkva je bogata povijesnim događanjima i danas se sjećamo jednoga, a to je Marija Krucifiksa Kozulić. Ona je jedan od primjera i uzora kojeg možemo slijediti. Ona je riječka ‘majka’ i ona je doista to bila. Čitajući što je sve radila u njezinom životopisu ona je doista to i bila. Brinula se o siromašnoj djeci i djeci bez roditelja. Svoje djelovanje i život posvetila je Bogu i djelovanju u tom apostolatu.

Na kraju mise, ispred slike Riječke Majke i zajedno s predvoditeljem misnog slavlja, sestre i prisutni su izmolili molitvu Mariji Krucifiksi Kozulić, a nakon molitve svima se obratila i časna Majka sestara Presvetog Srca Isusova, s. Dobroslava Mlakić. U ime sestara Presvetog Srca Isusova sve je srdačno pozdravila te zahvalila župniku koji je predvodio misno slavlje i koji je predložio da se svake godine vjernici na ovaj daj okupljaju u crkvi Uznesenja moleći Majku Mariju Krucifiksu Kozulić za zagovor. „Marija Krucifiksa je u ovoj crkvi primila sakramente kršćanske inicijacije te na ovom oltaru Presvetog Srca Isusova kao ravnateljica riječkog ogranka Kćeri Presvetog Srca Isusova zajedno sa svojim suradnicima obnovila je posvetu Presvetom Srcu Isusovu. Ona je bila poslušna poticajima Duha Svetoga pa molimo da po njezinom zagovoru Bog našem gradu i našoj domovini bude više istinskih kršćana“, rekla s. Dobroslava.

Skip to content